Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

A migránsgyerekek miatt szociális vészhelyzetet hirdetett a kanári-szigeteki Lanzarote

Az illegális migrációs nyomás miatt náluk lévő afrikai gyerekeket tarthatatlan körülmények között, mocsokban, omladozó befogadóközpontokban kénytelenek ellátni, mert nincs alternatíva.

2024. 07. 04. 20:33
Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szociális vészhelyzetet hirdetett a kanári-szigeteki Lanzarote kormánya a náluk lévő migránsgyerekek helyzete miatt. Oswaldo Betancort, a régió vezetője azután döntött így, hogy a spanyol sajtó olyan felvételeket hozott nyilvánosságra, amelyek az egyik arrecifei befogadóközpontban uralkodó méltatlan körülményekről tanúskodnak. A felvételeken az látszik, hogy a helyet senki sem takarítja, omladozik, az ágyak matracai koszosak és lyukasak. Az ott lévők beszámolója szerint pedig sokszor a kiosztott étel is rossz állapotban, olykor csótányokkal együtt érkezik meg.

Betancort azt mondta, hogy a náluk elhelyezett, kísérő nélküli migránsgyerekek helyzete már régóta problémás, mivel nincs elég férőhely és a személyzet létszáma is alacsony, emiatt kénytelenek egészségtelen körülmények között tartani a gyerekeket.

A sziget elnöke sajnálatát fejezte ki a szocialista spanyol kormány nyilvánvaló tétlensége és valódi válaszainak hiánya miatt, ezért döntött a veszélyhelyzet kihirdetése mellett. Ebben az esetben ugyanis már lehetőségük van arra, hogy gyorsabb ritmusban hozzanak döntéseket ebben a rendkívüli helyzetben.

A vezető tájékoztatása szerint 2023-ban 742 kiskorú migránsról gondoskodtak a szigeten. 2024-ben már 40 hajó érkezett csak a lanzarotei partokhoz, ezek közül a legtöbb alig néhány hete ért célba, fedélzetükön 600 fővel, akik között 40 kiskorú is tartózkodott, tovább növelve az így is magas létszámot.

A régió szociális jóléti és felzárkózási minisztere, Marci Acuna hozzátette, hogy a gyerekek tömeges érkezése automatikusan egyre nagyobb vészhelyzetet von maga után, mivel Lanzarotnak nincsenek meg a megfelelő pénzügyi és egyéb forrásai, valamint befogadóközpontok sem a szükséges férőhelyekkel, amelyekkel garantálni tudnák a figyelmet és a megfelelő ellátást az afrikai gyerekeknek.

A Kanári-szigetek elnöke, Fernando Clavijo tavaly ősz óta kongatja a vészharangot és kéri Pedro Sánchez kormányát arra, hogy sürgősen segítsen legalább a migránsgyerekek ellátásában úgy, hogy egy részüket elosztja a többi spanyol régió között.

A szigetcsoport tagjain már közel hatezer kiskorúra vigyáznak, ami háromszor annyi, mint amennyire a befogadórendszerüket tervezték. Ha az illegális migrációs nyomás nem csökken, és segítséget sem kapnak, akkor Clavijo szerint év végére akár 12-16 ezer gyerek is összegyűlhet náluk. A központi kormány most azt tervezi, hogy a hónap közepén személyesen viszi el a spanyol régiók illetékeseit a kanári-szigeteki befogadóhelyekre, hogy bizonyítsa a helyzet súlyosságát és ezzel felébressze a szolidaritást a többi autonóm közösségben.

Borítókép: Éjjel-nappal érkeznek az illegális migránsok Európa partjaihoz (Fotó: AFP/LLUIS GENE)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.