Az Azov ukrán félkatonai szervezet beszáll az ukrán oktatásba

A hírhedt ukrán ezred a középiskolások hazafias nevelését reformálná meg az Ukrajna védelme tantárgy keretein belül. A nácinak tartott és úgy is viselkedő Azov szabadkezet kapott az Európába igyekvő kijevi hatalomtól. Úgy járnak be és ki az oktatási intézményekbe, mintha ott dolgoznának.

2024. 07. 17. 20:44
Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdjük talán egy videóval, amit a hírhedten magyarellenes ungvári újságíró, Vitalij Glagola tett közzé a minap. A belügyi hatóságokkal közismerten és bevallottan jó viszonyt ápoló, mellesleg hadköteles korú Glagola örömittasan tette közzé azt a felvételt, amint egy azovos közvetlen közelről lemészárol egy orosz katonát. A videó rendkívül megrázó, hiszen még azután is többször belelő az orosz egyenruhásba, miután az a fejét ért találatot követően már biztosan életét vesztette.

A felvételre az újságírót Telegramon követő díványharcosok közel háromszáz szívecskét tettek, ami azt jelzi, hogy az ukrán társadalomnak még mindig van egy rendkívül komoly lelkibeteg-rétege, akikkel egy esetleges békekötést követően sem fognak tudni mit kezdeni az orvosok. 

Patrióta előadások keretében a háborúról, az ukrán nacionalizmus fontosságáról meséltek a diákoknak. Útjukat támogatásukról biztosította az összes megyei vezetés, akik, ha kellett, le is szóltak az adott oktatási intézménybe, hogy azok megfelelő módon fogadják a „hősöket”. 

Volt olyan iskola, ahol a tanulók megkérdezték a veterán azovosokat, hogy öltek-e már embert? A válasz az volt, hogy embert még nem, de oroszt már igen! 

Nyár elején az odesszai Jogi Egyetemen tartottak toborzó és hazafias előadást az azovos veteránok, akik itt is kötelezően elüvöltették az ukrán nacionalisták imáját a hallgatókkal, akiknek ökölbe szorítva, a szívükre kellett tenniük a kezüket. Szürreális jelenetek a XXI. században.

Természetesen Kárpátalja sem maradhatott ki a jóból. Itt ugyanis – a háborútól több mint ezer kilométerre – biztonságban lehet mesélni a fronton végrehajtott „hőstettekről”. Messziről jött ember meg azt mond, amit akar. A félkatonai szervezet, amely most már a 3. különálló rohamdandár nevet viseli, Ungváron a megyei közigazgatás épületében, más néven a kormányzóságon tarthatott sajtótájékoztatót áprilisban. Az itt bemutatkozó azovosok pólójára érdemes egy pillantást vetni. Az egység logója mintha kicsit a náci horogkeresztre, de legalábbis az SS-ére akarna hasonlítani.

A hivatal a bejegyzésében büszkén újságolja el, hogy Kárpátalja már a nyolcadik olyan régió, ahol a nagy információs turnéjukat hajtják végre az ezred tagja. Mint fogalmaznak: „A legendás alakulat harcosai fiatalokkal találkoztak a helyi oktatási intézményekben.” Aztán azt is elmondják, hogy minden 18 éven felüli férfit és nőt várnak a soraikba, akik tanulhatnak taktikai medicinát, drónozást, kaphatnak tüzérségi és rohamkiképzést is stb. 

Úgy látszik az ukrán vezetésnek nincs ellenére, hogy az Azov valóban részese legyen az oktatási rendszernek. A félkatonai szervezet legutóbbi közleményében úgy fogalmaz, hogy az Azov-brigád tagjai az iskolákban katonai vezetői ismeretekre fognak képezni jövőbeli trénereket a NATO szabványai alapján. Emellett meg fogják reformálni a 10–11. osztályos középiskolások Ukrajna védelme nevű tantárgyát is. A reformjuk értelmében többek mellett lőhetnek, drónozhatnak, és egyéb katonaelméleti tudást is megszerezhetnek a fiatalok. 

A bejelentés után az ukrán közbeszédben sokan azt a kérdést tették fel: 

Ez már a Zelenszkij Jugend építése? Mindezt úgy, hogy az ukrán társadalom már a hadkiegészítőket is csak Gestapónak nevezi. De ez a vox populi, vagyis a nép hangja, akire Ukrajnában senki sem kíváncsi.

Ha pedig mindez nem lenne elég, akkor az Azov igehirdetésével az Európai Unióban is találkozhatunk a napokban. A félkatonai egység ugyanis európai turnéra indul a hamarosan. Az első állomás Lengyelország lesz, ahol 21-én Varsóban, 23-án pedig Wroclawban lépnek fel. Innen pedig Berlinbe és Hamburgba mennek tovább. 

Borítókép: Az Azov félkatonai szervezettel befolyásolják a fiatalokat Ukrajnában (Fotó: AFP/Roman Pilipey)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.