Az EU szorosabbra fűzné a diplomáciai kapcsolatokat Vietnámmal

Vietnám tengeri biztonsági és kiberbiztonsági képességeinek javításában kínálta fel az Európai Unió támogatását Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki a diplomáciai kapcsolatok fejlesztése és szorosabbra fűzése érdekében tett látogatást Hanoiban.

Forrás: MTI2024. 07. 30. 11:33
BUI THANH SON; BORRELL FONTELLES, Josep
Josep Borrellt, az Európai Unió bel- és biztonságpolitikai főképviselőjét (b) fogadja Bui Thanh Son vietnami külügyminiszter Hanoiban 2024. július 30-án. (Fotó: MTI/EPA/Luong Thai Linh) Fotó: Luong Thai Linh
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borrell kedden Bui Thanh Son vietnámi külügyminiszterrel a dél-kínai-tengeri kérdésekről, az ukrajnai helyzetről és Vietnám energetikai átállásának finanszírozásáról tárgyalt.

Josep Borrellt, az Európai Unió bel- és biztonságpolitikai főképviselőjét (b) fogadja Bui Thanh Son vietnami külügyminiszter Hanoiban 2024. július 30-án. (Fotó: MTI/EPA/Luong Thai Linh)
Josep Borrellt, az Európai Unió bel- és biztonságpolitikai főképviselőjét (balra) fogadja Bui Thanh Son vietnámi külügyminiszter Hanoiban 2024. július 30-án (Fotó: MTI/EPA/Luong Thai Linh)

A megbeszélést követően Borrell kijelentette, hogy az EU a Vietnámhoz fűződő diplomáciai kapcsolatok fejlesztésére törekszik, és ennek keretében segíthet a tengeri biztonság és a kiberbiztonsági képességek növelésében. 

Hangsúlyozta, hogy az EU támogatja a nemzetközi jog tiszteletben tartását a Dél-kínai-tenger térségében és Ukrajnában is. Megfogalmazása szerint „egyes uniós kormányok szerint” Vietnám Ukrajnával kapcsolatos álláspontja túlságosan közel áll Oroszországéhoz.    

Borrell elmondta: arra is sürgette Vietnámot, hogy gyorsítsa fel az igazságos energiaátalakítási partnerség (Just Energy Transition Partnership, JETP) végrehajtását a szénfelhasználás csökkentése érdekében a délkelet-ázsiai regionális ipari központnak számító országban. A vietnámi külügyminiszter nyilatkozatában üdvözölte az EU aktívabb szerepvállalását az indokínai csendes-óceáni térségben, egyúttal elmondta, hogy pénzügyi támogatást kért az EU-tól a JETP végrehajtásához.

Borítókép: Josep Borrellt, az Európai Unió bel- és biztonságpolitikai főképviselőjét (balra) fogadja Bui Thanh Son vietnámi külügyminiszter Hanoiban 2024. július 30-án (Fotó: MTI/EPA/Luong Thai Linh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.