Az orosz külügyminiszter szerint az Egyesült Államok bűnrészes

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt beszélt az orosz politikus.

2024. 07. 17. 18:20
Russian Foreign Minister Sergei Lavrov speaks during a UN Security Council Meeting on July 17, 2024, on the situation in the Middle East, including the Palestinian question, at UN headquarters in New York. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP)
Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Washington diplomáciai fedezetével Izrael tetteiért a közel-keleti konfliktus közvetlen cinkosává vált, akárcsak az ukrajnai helyzetben. Ezt az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnöke, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter jelentette ki a közel-keleti helyzetről, azon belül is a palesztin kérdésről tartott tanácskozáson, amelyről a TASZSZ orosz hírügynökség tudósított.

Elfogadhatatlan a gázai polgári lakosság kollektív büntetése

– jelentette ki Szergej Lavrov az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén a közel-keleti helyzetről szólva, beleértve a palesztin kérdést is. Felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország határozottan elítélte a Hamász terrorszervezet Izrael elleni terrortámadását.

Lavrov az Egyesült Államokat bűnrészesnek nevezte a közel-keleti és ukrajnai konfliktusban. Az orosz külügyminiszter megjegyezte, hogy az Egyesült Államok ismételten él vétójogával, és blokkolja az azonnali, állandó és széles körű tűzszünetre irányuló felhívásokat.

Az izraeli akciók diplomáciai fedezetével, fegyverrel és lőszerrel Washington – ez mindenki számára világos – a konfliktus közvetlen cinkosává vált, akárcsak az ukrajnai helyzet esetében. Ha ez a támogatás megszűnik, akkor a vérontásnak vége. Az Egyesült Államok azonban vagy nem akarja, vagy nem tudja megtenni, hogy a legfontosabb dolog nem emberéletek megmentése, hanem olyan manőverek, amelyekkel több pontot szerezhetnek a választási kampány során.

Lavrov hangsúlyozta, hogy „a közel-keleti erőszak jelenlegi példátlan robbanása nagyrészt az Egyesült Államok jól ismert politikájának a következménye a térségben”.

Annak a diplomáciának, amelynek állítólagos hatékonyságáról az amerikai képviselők már csaknem tíz hónapja beszélnek nekünk, követelve, hogy korlátozzák a munkát az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Az amerikai kollégám, Antony Blinken is ilyen felhívást tett, időről időre alkalmazzák az amerikai vétót, blokkolják az azonnali, tartós és széles körű tűzszünetet

– zárta beszédét az orosz külügyminiszter.

Borítókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (Fotó: AFP/Timothy A. Clary)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.