Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Németország

Bárkire lecsaphatnak, újabb terroristákat ösztönözhet a belgrádi merénylet

Folytatódik a nyomozás az Izrael belgrádi nagykövetségénél történt terrortámadás kapcsán. A szerb rendőrség és a Biztonsági-információs Ügynökség (BIA) az illetékes ügyészséggel egyeztetve ország-szerte azon dolgozik, hogy felszámolják a vallási szélsőséges sejteket – mutatott rá Milos Vucsevics miniszterelnök. A következő napokban is érvényben marad a vörös készültség Szerbiában.

2024. 07. 03. 9:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vörös készültség még néhány napig tartani fog a balkáni országban. Erről beszélt a szerb kormányfő, akit a közmédia idézett. Ez a terrorizmus elleni harc – mondta Milos Vucsevics.

Milos Vucsevics szerb miniszterelnök a nagy szerb nemzetgyűlésért tartott szertartáson a belgrádi Szent Száva-székesegyházban 2024. június 8-án. (Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic)
Milos Vucsevics szerb miniszterelnök a nagy szerb nemzetgyűlésért tartott szertartáson a belgrádi Szent Száva-székesegyházban 2024. június 8-án. (Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic)

Úgy gondolom, hogy ez egy elszigetelt eset, de nem garantálhatom, hogy ez nem ösztönöz majd másokat

 – tette hozzá a kormányfő.

Mint arról korábban beszámoltunk, szombaton terrortámadás történt Belgrádban. A csendőrség egyik tagját számszeríjjal sebesítették meg Izrael belgrádi nagykövetsége előtt, a támadó meghalt. A csendőrség tagjára számszeríjjal lőtt az elkövető. A nyakát találta el. A megsebesített csendőr azonban ezt követően lelőtte a támadót, aki nem sokkal később belehalt a sérüléseibe. 

Ivica Dacsics már szombaton úgy fogalmazott: kétségtelen, hogy terrortámadás történt. A belügyi tárcavezető leszögezte, a támadó a biztonsági szolgálatok számára ismert személy, aki kapcsolatban áll az iszlám vahabita mozgalommal. A belügyminiszter ezt követően felhívta a figyelmet, hogy tekintettel arra, hogy a terrorcselekmény és a vahabita mozgalom kapcsán a rendőrség és a BIA akciója még folyamatban van, csak a hét végén születhet döntés a terrorveszély szintjének csökkentéséről. Elmondása szerint a lakosságot tájékoztatni fogják az akció során történtekről.

A Szerbiai Rádió és Televízió eközben arról ír, hogy a szakértők attól tartanak, hogy egy hasonló támadás bármikor megismétlődhet. Hangsúlyozzák ugyan, hogy Szerbiában nem léteznek szervezett terrorista csoportok, de hozzáteszik, hogy vannak szélsőséges személyek.

Országszerte összegyűlnek, függetlenül attól, hogy melyik vallás a domináns azokon a helyeken. Mint a közmédia cikke fogalmaz, ilyenek vannak Szabadkán, Újvidéken, Zimonyban és a Közép-szerbiai Raska környékén is.

A terrorizmus könnyen megszületik ezekből a szélsőségességekből. Egyetlen cselekményen keresztül, mint például az izraeli nagykövetségnél, vagy akár több, egymással összefüggő akción keresztül. Mindenhol ott vannak. Beszélhetünk szélsőséges sejtekről, amelyek ugyan léteznek, de egy klasszikus terrorszervezet, amely valamilyen név alatt működik, ilyen nincs. Ezek szélsőségesek csoportjai, amelyekből sok van, több száz, vagy akár ezer is lehet

 – nyilatkozta Dragan Szimeunovics biztonsági szakértő.

Borítókép: A támadás sérültjét látogatja meg Ivica Dacsics szerb belügyminiszter és Alekszandar Vucsics elnök. (Forrás: Szerbiai Belügyminisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.