Biden kiszállása már csak idő kérdése

A koronavírus-fertőzés miatt karanténba vonult idős elnök napjai meg vannak számlálva az elnökjelöltségért folyó versenyben. Egyre többen szólítják fel arra Joe Bident, hogy hagyjon fel a versennyel, mert nincs esélye Donald Trump ellen. A Fehér Ház szerint Biden marad.

2024. 07. 19. 8:27
BIDEN, Joe; TRUMP, Donald
Washington, 2024. július 14. Joe Biden amerika elnök a Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelölt-aspiránsa elleni merényletrõl beszél a washingtoni Fehér Házban 2024. július 14-én. Elõzõ este Trump beszéde közben lövések dördültek a Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyûlésen. A politikus a jobb fülén megsérült, de védõgyûrûben a saját lábán hagyta el a pódiumot. A támadóval a helyszínen végeztek a hatóságok. MTI/AP/Susan Walsh Fotó: Susan Walsh
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több, Joe Biden elnökhöz közel álló személy is azt mondta, hogy úgy gondolják, az elnök elkezdett megbarátkozni azzal gondolattal, hogy nem tud nyerni novemberben, és ki kell szállnia a versenyből. Erről ír a The New York Times napilap. 

Joe Biden amerikai elnök televíziós üzenetet intéz a nemzethez a Donald Trump volt elnök ellen elkövetett merénylettel kapcsolatban a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájából 2024. július 14-én. (Fotó: MTI/EPA/The New York Times/Erin Schaff)
Joe Biden amerikai elnök televíziós üzenetet intéz a nemzethez a Donald Trump volt elnök ellen elkövetett merénylettel kapcsolatban a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájából 2024. július 14-én (Fotó: MTI/EPA/The New York Times/Erin Schaff)

Az egyik név nélküli informátor figyelmeztetett, hogy az elnök még nem döntött úgy, hogy felhagy a versennyel, egy másik azonban azt mondta, hogy „a valóság beköszönt”, és nem lenne meglepő, ha Biden hamarosan bejelentést tenne, amelyben Kamala Harris alelnököt támogatná utódjaként.

Az idős elnök táborából néhányan azt mondták a demokrata szövetségeseknek, hogy bizonyos fejlemények nyomán Bidennek kétségei támadtak a versenyben maradása iránti elhatározása helyességét illetően. Az egyik ilyen az volt, hogy Nancy Pelosi korábbi képviselőházi elnök egy közelmúltbeli beszélgetés során elmondta Joe Bidennek, hogy a közvélemény-kutatások azt mutatják, nem tudja legyőzni Donald Trumpot, és Biden lenullázhatja a demokraták esélyeit a képviselőház megnyerésére novemberben, ha továbbra is második ciklusra törekszik.

A gondokat csak tetézi a pártadományozók bojkottja is – emlékeztet a tengerentúli lap.

Biden már a legjobb időpontot keresi a bejelentéshez?

A helyzetet ismerők egyike szerint Biden tanácsadói között a megbeszélések odáig jutottak, hogy a bejelentés legjobb időpontjáról és egyéb részleteiről beszélnek, ha az elnök úgy dönt, hogy feladja a versenyt. Míg egyesek arra számítottak, hogy a bejelentés már a következő napokban megérkezhet, az időzítés részben változott, mert Biden a koronavírus-fertőzést követően karanténba vonult.

A Fehér Ház tisztviselői ugyanakkor tagadták, hogy az elnök kiszállna. Szerintük Joe Biden világossá tette, hogy továbbra is eltökélt a versenyben maradás mellett.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök a Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelölt-aspiránsa elleni merényletről beszél a washingtoni Fehér Házban 2024. július 14-én (Fotó: MTI/AP/Susan Walsh)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.