Brüsszeli zavar: Románia egy férfit jelölne EU-biztosnak

Marcel Ciolacu román miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy egy férfit tervez javasolni az új Európai Bizottságba, a Romániának járó uniós biztos pozíciójára. Csakhogy Ursula von der Leyen, az EB csütörtökön újraválasztott elnöke azt várja el az EU-tagállamok kormányaitól, hogy két jelöltet, egy nőt és egy férfit javasoljanak az európai biztosi pozíciókra. Kivételt jelent a szabály alól, ha egy állam meg kívánja tartani a hivatalban lévő biztosát.

Joint cabinet meeting Bavaria - Romania
Marcel Ciolacu román miniszterelnök (Fotó: Picture-Alliance az AFP-n keresztül) Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Adina Valean, a korábban Románia által delegált, a közlekedésért felelős EU-biztos a napokban lemondott a pozíciójáról, mivel úgy döntött, európai parlamenti képviselőként folytatja brüsszeli tevékenységét. A távozó biztos a bukaresti kormánykoalíció két pártjának közös EP-listáján nyert mandátumot. 

Ursula von der Leyen elvárása szerint arra kell törekedni, hogy a következő Európai Bizottságban (EB) a nemek közötti egyenlőség megvalósuljon. Miután az EB-elnök összeállítja a biztosok csapatát, az Európai Parlament az őszi ülésén hallgatja meg a jelölteket. Ezt megelőzően az EP jogi bizottsága ellenőrzi a biztosjelöltek vagyonnyilatkozatait és vizsgálja az esetleges összeférhetetlenséget.

A teljes Európai Bizottságról szóló parlamenti szavazást a tervek szerint szeptemberben tartják. A háborúpárti Ursula von der Leyen második bizottsága  november 1-jén kellene elkezdje új mandátumát.

Marcel Ciolacu román kormányfő szerdán közölte: Románia korábban kétszer is női jelöltet javasolt biztosnak. 

Úgy gondolom, hogy ezúttal Bukarest egy férfit is javasolhat

 – mondta a miniszterelnök. A szociáldemokrata politikus egyelőre nem árulta el a lehetséges román biztosjelölt nevét. Ciolacu korábban leszögezte: az európai biztos kijelölése a miniszterelnök hatáskörébe tartozik.  

 

Borítókép: Marcel Ciolacu román miniszterelnök (Fotó: DPA/AFP)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.