Izraelben helyzetértékelést tartanak, Moszkva önmérsékletre szólít fel

Izraelben helyzetértékelést tartanak és készültséget rendeltek el Izrael külföldi képviseletein Iszmáil Haníje Hamász-vezető megölése után. Moszkva felszólította a feleket, hogy tartózkodjanak minden olyan lépéstől, amely a Közel-Keletet súlyos háborúba sodorhatja.

2024. 07. 31. 15:31
Palestinians attend a protest in Nablus in the Israeli-occupied West Bank following the assassination of the chief of the Palestinian Hamas militant group, on July 31, 2024. Hamas said its political leader Ismail Haniyeh was killed in an Israeli strike in Iran, where he was attending the swearing-in of the new president, and vowed the act "will not go unanswered". (Photo by Zain JAAFAR / AFP)
Palesztinok tüntetnek a Hamász vezetőjének meggyilkolása után Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök szerdán helyzetértékelő megbeszélést folytat a biztonsági intézmények vezetőivel az elmúlt 24 óra két merényletét követően, Iszmail Haníje Hamász-vezető teheráni és Fuad Sukr Hezbollah-vezető keddi, bejrúti megölését követően.

Izrael úgy döntött, hogy fokozza az éberséget minden külföldi nagykövetségén, és készültséget rendelnek el a zsidó intézményekben és közösségekben is világszerte. 

Izrael magára vállalta a bejrúti merényletet, de a teheráni rakétatámadást nem.

Jeruzsálemben a miniszterelnökség arra utasította a minisztereket, hogy ne kommentálják Haníje megölését, de három miniszter már korábban megszólalt a célzott likvidálással kapcsolatban.

„Üldöztem ellenségeimet s utolértem őket, nem tértem vissza, míg meg nem semmisültek” – idézte az X-en Slomo Karai kommunikációs miniszter a Zsoltárok könyve 18. zsoltárának 38. szakaszát. Amiháj Elijahu örökségvédelmi miniszter is bibliai idézettel reagált, Amiháj Sikli diaszpóraügyi miniszter pedig ezt írta: „Vigyázz, mit kívánsz!”.

Az izraeli repülőtéri hatóság bejelentette, hogy lezárta Izrael légterét Haderától északra, de az izraeli hadsereg (IDF) közölte, hogy jelenleg nincs változás a polgári védelmi előírásokban, noha az iráni forradalmi gárda korábbi parancsnoka szerint „Izrael súlyos árat fog fizetni Haníje megöléséért”.

Izrael előkészítette a terepet egy súlyos büntetésre 

– jelentette be Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah, aki minden fontos stratégiai kérdésben dönt a perzsa államban.

A Hamász politikai vezetője elleni merényletet Iránon kívülről indított irányított rakétával követték el – állította a libanoni al-Majadin televízió iráni forrásokat idézve.

„A Hamász-szörnyek fejének helye a pokolban van, és mindannyian támogatjuk, hogy elszámoljunk velük tetteikért” – mondta Einav Tsengauker, az egyik gázai túsz édesanyja. „De nem lehet úgy megtenni, hogy ez a túszalku meghiúsításához vezessen, és halálos ítéletet hozzon a fogságban lévő szeretteinkre. Az Ön felelőssége mindenekelőtt az, hogy visszaadja azokat, akiket cserben hagyott, hogy új feltételek és szükségtelen akadályok nélkül elfogadja az egyezséget” – tette hozzá a túszok családjainak képviseletében gyakran nyilatkozó édesanya a miniszterelnökhöz intézve szavait.

Moszkva önmérsékletre szólít fel

Az orosz külügyminisztérium szerdán elítélte Iszmáil Haníje Hamász-vezér meggyilkolását Iránban, és felszólította a feleket, hogy tartózkodjanak minden olyan lépéstől, amely a Közel-Keletet súlyos háborúba sodorhatja.

Határozottan elítéljük Iszmáil Haníje, a palesztin Hamász mozgalom politikai irodája vezetőjének meggyilkolását a teheráni rezidenciája elleni rakétatámadással 

– mondta Andrej Nasztaszjin, az orosz külügyminisztérium helyettes szóvivője újságíróknak.

„A politikai merénylet szervezői nyilvánvalóan tisztában voltak azzal, hogy ez az akció milyen veszélyes következményekkel járhat az egész régióra nézve” – mondta.

Felszólítunk minden érintett felet, hogy tanúsítson önmérsékletet, és tartózkodjon minden olyan lépéstől, amely a térség biztonsági helyzetének drámai romlásához vezethet, és nagyszabású fegyveres összecsapást idézhet elő 

– figyelmeztetett Nasztaszjin.

Oroszország figyelmét nem kerülte el az a tény – hangsúlyozta –, hogy a gyilkosságra Iránban került sor, ahová Haníje azért érkezett, hogy részt vegyen Maszúd Peszeskján új iráni elnök beiktatásán.

Oroszország elítélte azt a Libanon ellen kedden intézett izraeli légicsapást is, amelyben a Hezbollah legmagasabb rangú parancsnoka, Fuad Sukr veszítette életét.

„Határozottan elítéljük az Izrael által végrehajtott katonai akciót, amely a libanoni szuverenitás és a nemzetközi jog alapvető normáinak súlyos megsértését jelenti” – mondta Nasztaszjin. „Mélységes aggodalmunkat fejezzük ki a közel-keleti helyzet éles eszkalálódásának növekvő veszélye miatt” – jelentette ki.

Borítókép: Palesztinok tüntetnek a Hamász vezetőjének meggyilkolása után (Fotó: AFP/Zain Jaafar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.