Következő mérkőzések
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország

Lavrov elmondta, hogy miről tárgyaltak Szijjártó Péterrel

Az orosz külügyminiszter és a magyar tárcavezető kedden egyeztetett telefonon. Szergej Lavrov az orosz sajtónak nyilatkozott a megbeszélés részleteiről.

Forrás: Oroszországi Föderáció Külügyminisztériuma2024. 07. 04. 6:35
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kezet fogott a 2022. július 21-i moszkvai tárgyalásukat követő közös sajtótájékoztató végén. (Fotó: OROSZ KÜLÜGYMINISZTÉRIUM / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július 2-án, a magyar fél kezdeményezésére telefonbeszélgetésre került sor Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Szijjártó Péter Magyarország külgazdasági és külügyminisztere között. Erről adott ki hivatalos tájékoztatást Moszkva.

Szergej Lavrov orossz külügyminiszter beszédet mond a 10. Primakov Olvasmányai Nemzetközi Fórumon a Moszkvai Világkereskedelmi Központban 2024. június 26-án. (MTI/AP pool/Alekszandr Zemljanyicsenko)
Szergej Lavrov orossz külügyminiszter beszédet mond a 10. Primakov Olvasmányai Nemzetközi Fórumon a Moszkvai Világkereskedelmi Központban 2024. június 26-án. (MTI/AP pool/Alekszandr Zemljanyicsenko)

A közlemény leszögezi, a tárgyaláson a felek nagyra értékelték az orosz–magyar politikai párbeszéd elért szintjét. Hangsúlyozták, hogy a kétoldalú együttműködés a rendkívül nehéz nemzetközi helyzet ellenére az egészséges pragmatizmus és a kölcsönös előnyök jegyében folyamatosan fejlődik.

Az orosz tárca szerint a két miniszter a nemzetközi napirenden szereplő aktuális kérdésekről is egyeztetett. 

Az ukrán válság megvitatása során mindkét tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy Kijevnek feltétel nélkül biztosítania kell az országban élő valamennyi nemzeti kisebbség jogait – olvasható a dokumentumban.

Lavrov Brüsszel reakcióját várja

A megbeszélés kapcsán feltett újságírói kérdésre válaszolva Lavrov aláhúzta: 

amikor az Európai Unió beleegyezett a tárgyalások megkezdésébe Ukrajnával, Magyarország ragaszkodott ahhoz, hogy Ukrajna minden olyan kötelezettséget teljesítsen, amelyet a nemzetközi egyezmények megkövetelnek a nemzeti kisebbségekkel kapcsolatban.

Az orosz külügyi tárcavezető ezzel kapcsolatban elmondta, hogy beszélt a magyar külgazdasági és külügyminiszterrel. Mint Lavrov fogalmazott, Szijjártó Péter megerősítette a számára, hogy ragaszkodnak egy olyan megfogalmazáshoz, amely nemcsak a magyar kisebbséget érinti, hanem minden Ukrajnában élő nemzeti kisebbséget is.

Érdekes lesz látni, hogyan készül az Európai Unió az Ukrajnával folytatott tárgyalásokra, különös tekintettel erre a közvetlen követelésre, amelyet a Porosenko- és Zelenszkij-rezsim súlyosan megsértett

 – nyilatkozta Szergej Lavrov az orosz sajtó kérdésére.

Borítókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kezet fog a 2022. július 21-i moszkvai tárgyalásukat követő közös sajtótájékoztató végén (Fotó: Orosz külügyminisztérium/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.