Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Macron ügyeskedésére a franciák fizetnek rá

A francia elnök megállapodása a kemény baloldallal konfrontációba sodorhatja Párizst Brüsszellel. Emmanuel Macron és szövetségesei mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a jobboldal győzelmét az előre hozott választások második fordulójában. Macron új koalíciója kétszázmilliárd eurójába kerülhet az országnak.

2024. 07. 05. 8:29
MACRON, Emmanuel; MACRON, Brigitte
Le Touquet-Paris-Plage, 2024. június 30. Emmanuel Macron francia elnök és felesége, Brigitte Macron szavaz az elõrehozott parlamenti választások elsõ fordulójában Le Touquet-Paris-Plage településen 2024. június 30-án. A több mint 49 millió választópolgár a francia parlament, a nemzetgyûlés alsóházának 577 képviselõjét választja meg öt évre. MTI/AP/EPA/Reuters pool/Yara Nardi Fotó: Yara Nardi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vasárnapi franciaországi választás tartja lázban Európát. Marine Le Pen pártjának, a Nemzeti Tömörülésnek lehetséges győzelme uralja a híreket. Ám míg a befektetők a jobboldali parlamenti többség lehetőségére összpontosítanak a hétvégi nemzetgyűlési szavazás után, Emmanuel Macron döntése, hogy a baloldalhoz igazodik, komolyabb következményekkel járhat a francia gazdaságra nézve – írja a The Telegraph.

Emmanuel Macron francia elnök (j) leadja szavazatát az előrehozott parlamenti választások első fordulójában Le Touquet-Paris-Plage településen 2024. június 30-án. (Fotó: MTI/EPA/REUTERS POOL/Yara Nardi)
Emmanuel Macron francia elnök leadja szavazatát az előre hozott parlamenti választások első fordulójában Le Touquet-Paris-Plage településen 2024. június 30-án. Fotó: MTI/EPA/Yara Nardi)

Az Új Népfront koalíció a civakodó zöldek, szocialisták és kommunisták sebtében megszervezett házassága, akik azt ígérik, hogy szabályozzák az élelmiszerárakat, visszaállítják a hatvanéves nyugdíjba vonulás jogát, jelentősen megemelik a minimálbért és emelik az iparűzési adókat.

Ha ezeket a döntéseket valaha is életbe léptetik, azok eurómilliárdokba kerülnének az országnak, és fennáll annak a veszélye, hogy a francia gazdaság minden eddiginél nagyobb válságba kerül, írja a lap.

Macron és szövetségesei mindent megtesznek a hatalomért

Mint arról korábban beszámoltunk, a választások második fordulóját vasárnap tartják. A francia elnök pedig máris jelezte, hogy a szélsőbaloldallal való szövetségkötést támogatja, hogy maximalizálja az esélyeket a Nemzeti Tömörülés parlamenti többségének megakadályozására. A kemény baloldal körüli viták ellenére Gabriel Attal francia miniszterelnök is arra kérte a választókat, hogy akadályozzák meg Le Pent és a párt miniszterelnök-jelöltjét, Jordan Bardellát abban, hogy abszolút többséget szerezzenek.

Marine Le Pen, a jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) párt nemzetgyűlési frakcióvezetője támogatóival ünnepel az észak-franciaországi Henin-Beaumontban 2024. június 30-án, miután az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint pártja vezet az előrehozott parlamenti választások első fordulójában. A több mint 49 millió választópolgár a francia parlament, a nemzetgyűlés alsóházának 577 képviselőjét választja meg öt évre. MTI/AP/Thibault Camus
Marine Le Pen, a jobboldali Nemzeti Tömörülés párt nemzetgyűlési frakcióvezetője támogatóival ünnepel az észak-franciaországi Henin-Beaumont-ban 2024. június 30-án, miután az IFOP, az Ipsos, OpinionWay és az Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint pártja vezet az előrehozott parlamenti választások első fordulójában. Fotó: MTI/AP/Thibault Camus

Marine Le Pen ígéretet tett arra, hogy csökkenti az energiaszámlák áfáját, visszaállítja az állami nyugdíjkorhatárt 62 évre, és mentesíti a hatvan év alattiakat a jövedelemadó alól. Ám ezek a javaslatok fiskálisan szelídnek tűnnek a baloldal kiáltványához képest, amely azt ígéri, hogy a hatalom megszerzését követő 15 napon belül megkezdődik a „szakadás”, ami kettévágja a Macron által elnökölt reformok hét évét.

 

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök és felesége, Brigitte Macron szavaz az előre hozott parlamenti választások első fordulójában Le Touquet-Paris-Plage településen 2024. június 30-án (Fotó: MTI/AP/EPA/Reuters pool/Yara Nardi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.