„Mi muszlimok nem fogadjuk el ezt a f*** vallást” – újabb templomot rongáltak meg Franciaországban

Egyre több támadás éri a katolikus templomokat, imahelyeket Franciaországban. A minap egy párizsi templomot gyaláztak meg elképesztő brutalitással.

Forrás: V4NA2024. 07. 21. 6:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig egy hete tomboltak vandálok egy párizsi templomban. Az épületre erőszakos feliratokat írtak, amelyek háborúra és a keresztények lefejezésére szólítottak fel, és a templom felgyújtásával fenyegetőztek – írja a The European Conservative hírportál. Másnap a hívek tűz nyomait találták a templomban, amely azonban nem terjedt tovább, így nem történt helyrehozhatatlan kár.

Az épület falára írt feliratok közül sok kifejezetten iszlám jellegű volt:

„Engedelmeskedjetek, hitetlenek, Allahnak, imádkozzatok naponta ötször”, „Fattyú Jézus, csak egy isten van, Allah”.

Más károkról is beszámoltak. Az orgonát összetörték, a hangrendszert megrongálták, és a támadó még ürüléket is hagyott az épület hátsó részében.

A templom melletti kis teakonyhában a mosogatóban egy fából készült Szűz Mária-szobrot találtak, amelyet egy konyhakéssel torkon szúrtak, és a következő üzenetekkel látták el: „Mária, itt a sorsod”, „Mi muszlimok nem tudjuk elfogadni ezt a f*** vallást”.

A plébános, Vincent de Mello atya úgy véli, hogy a támadó talán „kissé zavart”, de egyértelműen „ellenséges és fenyegető” volt. A plébánia reméli, hogy a várostól vagy a párizsi egyházmegyétől támogatást kap egy videómegfigyelő rendszer kiépítésére.

A Notre-Dame du Travail templom Párizs egyik munkásnegyedében található, a környéken nagyszámú bevándorló él. De Mello a Boulevard Voltaire-nek elmondta, hogy a környéket súlyosan érintették a 2023. júniusi zavargások. „Júniusban, az Eid [a böjt megtörésének ünnepe a muszlimoknál] napján néhányan megpróbáltak bejutni a plébánia udvarára, mert tudták, hogy grillezünk” – mondja a pap. Többször előfordult, hogy fiatalok „Allah akbar”-t kiabáltak a mise alatt, de ennél tovább nem mentek. Azóta azonban az iszlamista fenyegetések mellett antifasiszta graffitik is megjelentek.

Keresztényellenes cselekmények egész Franciaországban előfordulnak, és évek óta folyamatosan és feltartóztathatatlanul nőnek. A belügyminisztérium csak 2023-ban ezer ilyen cselekményt számolt össze, amelyek 90 százaléka ingatlanok, templomok vagy temetők elleni támadás volt.

Borítókép: Illusztráció 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.