Négy év után fogták el az amerikai hatóságok az orruk előtt bujkáló szíriait

Kaliforniában fogták el az amerikai hatóságok a hírhedt szíriai Adra börtön kínzással és gyilkossággal vádolt korábbi vezetőjét. A Samir Ousman al-Sheikh-et azelőtt kapták el, hogy repülőre szállt volna Libanon felé.

2024. 07. 17. 21:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már négy éve élt teljes nyugalomban Los Angelesben, de csak most bukott le a 72 éves Samir Ousman al-Sheikh – számol be róla a The New York Times amerikai napilap. A szíriai férfi az ország egyik leghírhedtebb börtönének igazgatója volt, és azzal vádolják, hogy megkínozta sőt meggyilkolta a rendszer ellenzőit.

A férfit egyelőre azzal vádolják, hogy csalást követett el, amikor az amerikai állampolgárságért folyamodva nemmel felelt arra a kérdésre, hogy üldözött-e bárkit a politikai meggyőződése miatt.

A letartóztatási parancs épp időben érkezett, mielőtt al-Sheikh felszállt volna egy Bejrútba tartó gépre, ahová egyirányú jegye volt.

Al-Sheikh 2005 és 2008 között volt a Damaszkusz melletti Adra börtön vezetője. A börtönben politikai másként gondolkodókat, tüntetőket és bűncselekmények elkövetésével vádolt civileket tartanak fogva – írja a North szíriai hírügynökség.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.