Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Megkapta a selyemzsinórt a demokratáktól Biden: visszalépésre szólították fel

A Fehér Ház értékelése szerint Joe Bidennek „rossz estéje volt” múlt héten csütörtökön, amikor az idei elnökválasztási kampány első elnökjelölti televíziós vitáját tartották – ezzel reagált Karine Jean-Pierre elnöki szóvivő a történtekre. A jelenlegi amerikai elnök csúnyán leszerepelt, s csak megerősítette a korával és alkalmasságával kapcsolatos aggodalmakat ahelyett, hogy eloszlatta volna azokat. Úgy tűnik, elfogyott a türelem a demokratáknál, van olyan, aki egyenesen visszalépésre szólította fel a jelenlegi elnököt.

Forrás: MTI2024. 07. 03. 6:24
BIDEN, Joe
Washington, 2024. július 2. Joe Biden amerikai elnök látogatást tesz a vészhelyzeti mûveleti központban Washingtonban 2024. július 2-án. Az Egyesült Államok középsõ államaiban az esõk miatt hirdettek rendkívüli állapotot, Washingtonban a rendkívüli hõség miatt van érvényben figyelmeztetés. MTI/AP/Evan Vucci Fotó: Evan Vucci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elnökjelölti vitát követő első fehér házi sajtóértekezlet középpontjában az elnök állapota és szereplésének következményei álltak. A szóvivő hangsúlyozta: maga Joe Biden is elismeri, hogy nem fiatal, és nem beszél olyan gördülékenyen, mint régen, valamint lassabban jár, ugyanakkor tudja, miként kell az amerikai emberek érdekében teljesíteni. Karine Jean-Pierre az elnök életének eseményeire utalva azt mondta, hogy Joe Biden tudja, miként kell ismét talpra állni.

BIDEN, Joe
Fotó: Evan Vucci

Az elnök egészségi állapotára vonatkozó kérdésekre a szóvivő úgy reagált, hogy Joe Biden átfogó orvosi vizsgálatának eredményeit a Fehér Ház évente nyilvánosságra hozza, így történt ez idén februárban is, de további, a kognitív képességekre vonatkozó vizsgálatot az elnök orvosai nem tartanak szükségesnek. 

A szóvivő egyben megerősítette a sajtóértesüléseket, hogy a televíziós vitára való felkészítésen az elnöki tanácsadók mellett részt vett Joe Biden fia, Hunter Biden is.

Június 27-én Atlantában 90 percen keresztül stúdióközönség nélkül tartották a demokrata és republikánus elnökjelölt első idei televíziós vitáját a CNN televízió szervezésében. A közvetlenül az esemény után készült felmérés szerint a nézők 67 százaléka Donald Trump korábbi elnököt, a republikánusok jelöltjét tartotta a szópárbaj győztesének.
A vita után több demokrata politikus és demokratákhoz közel álló médiumok, valamint anyagi támogatók is sürgették Joe Biden visszalépését, ugyanakkor Kamala Harris alelnök és a képviselőház demokrata vezetői is támogatásukról biztosították Joe Bident elnökjelöltként.

Kedden megjelent egy újabb közvélemény-kutatás, amelyet a június 27-i vitát követően készítettek. A CNN megrendelésére június 28–30. között készült országos felmérés szerint az amerikai választók 43 százaléka szavazna Joe Bidenre, ha most tartanák az elnökválasztást, míg Donald Trumpot 49 százalék támogatja.

Szintén kedden jelent meg a USA Today felmérése, amely öt indulót feltételezve 41 százalékos Donald Trump-támogatottságot mutat, míg Joe Bidennek 38 százalékot jelez előre, és Robert F. Kennedy Jr. is kapna nyolcszázaléknyi voksot országos összevetésben.
Joe Biden elnöki munkájának elfogadottsága a CNN június utolsó három napján készült kutatása szerint 36 százalékos, elutasítottsága 64 százalék. Ugyanez a kutatás két hónappal korábban az elnök munkájának elfogadottságát 40 százalékra tette.
Szintén június 28–30. között készült a Harvard-Harris hétfőn megjelent felmérése, ami az elnök munkájának elfogadottságát 40 százalékra mérte, míg elutasítottságát 57 százalékra. Az elnökjelöltek közötti versenyben a felmérés Donald Trump 52 százalékos vezetését jelezte Joe Bidennel szemben (48 százalék).

Elfogyott a türelem a demokratáknál

A CNN friss cikke szerint a saját pártjából is egyre több kritikus hang érkezik Joe Biden felé. Lloyd Doggett texasi demokrata kongresszusi képviselő pedig egyenesen visszalépésre szólította fel a jelenlegi elnököt.

A képviselőházi demokraták egy nagy és egyre növekvő csoportja aggódik az elnökjelöltség miatt

– mondta a CNN-nek egy másik, névtelenül nyilatkozó képviselőházi demokrata képviselő. Kiemelte:

Mélyen aggódunk a pályája és a győzelmi képessége miatt. Teret akarunk adni neki a döntés meghozatalára [hogy félreáll], de egyre hangosabban fogunk hangot adni az aggályainknak, ha nem teszi meg.

A CNN több mint két tucat jelenlegi és volt demokrata tisztviselővel, valamint adományozóval és Biden régi szövetségesével beszélt, akik mindannyian névtelenül nyilatkoztak. Sokan azt mondják, hogy már eldöntötték, hogy az elnöknek fel kellene hagynia a kampányával, és néhányuk szerint ezt a döntést a héten be kellene jelentenie.

Elzárkóztak azonban attól, hogy közvetlenül Bidenhez forduljanak, abban a reményben, hogy ő maga hozza meg a döntést, de a türelem elfogyott – nyilatkozta több demokrata az amerikai hírcsatornának.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök látogatást tesz a vészhelyzeti műveleti központban Washingtonban 2024. július 2-án (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.