Ők lehetnek az új Európai Bizottság biztosai

Minden tagállamnak jelölnie kell személyeket a pozícióra, majd interjúra is sor kerül, így választják ki az Európai Bizottság biztosait.

Forrás: Politico2024. 07. 27. 14:10
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozóján tartott sajtóértekezleten 2024. június 28-án hajnalban. Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan megalakulhat az új Európai Bizottság, Ursula von der Leyen megkérte a tagállamokat, hogy küldjék el javaslataikat, kiket jelölnének a pozícióra – írta meg a Politico. Minden tagállam egy férfi és egy női biztosjelöltet nevezhet meg, kivéve ha a már hivatalban levő biztost hagynák a funkcióban.

Minden ország egy biztosi helyet kap. Von der Leyen Németország választásának számít, és Kaja Kallas, akit az EU vezetői támogatnak a következő külpolitikai vezetőként, Észtország képviselője lesz (a külpolitikai vezetőt az Európai Tanács nevezi ki, de ő a bizottság alelnöke). 

Több ország is azt az opciót választotta, hogy hivatalban tartaná a már eddig is működő biztosát, így például nagy eséllyel marad a szlovák Maros Sefcovic és a lett Valdis Dombrovskis. Nagy valószínűséggel Horvátország részéről Dubravka Suica töltheti be a pozíciót, és a holland Frans Timmermanst Wopke Hoekstra váltja majd.

A francia és a görög jelöltek személye egyelőre bizonytalan, ahogy az is, hogy a spanyolok reményeinek megfelelően Teresa Ribera ökológiai átalakulásért felelős miniszter kaphajta-e meg az energia- és klímaügyi portfóliót.

Vannak új jelöltek is: a svédek az EU-minisztert, Jessika Roswallt, a finnek Henna Virkkunen európai parlamenti képviselőt, Szlovénia Tomaz Vesel volt számvevőszéki elnököt, Írország Michael McGrath pénzügyminisztert, Csehország pedig Jozef Síkela ipari és kereskedelmi minisztert ajánlja biztosnak.

Más esetekben az országon – általában koalíciós kormányokon – belül dúl a harc a jelölésekért, így van ez a litvánoknál és a lengyeleknél; a bolgároknál és a belgáknál pedig épp kormányalakítás zajlik, ami nehezítő körülmény.

Hogy a biztosok melyik területekért fognak felelni, az az Európai Bizottság elnökén, Ursula von der Leyenen múlik, akinek figyelembe kellene vennie a nemek közötti egyensúly mellett a politikai pártok egyensúlyát és a földrajzi egyensúlyt is. Viszont már most nagy a küzdelem a különböző tárcákért, a franciák például a kereskedelmi és a versenyügyi tárcát szeretnék, ám az is lehet, hogy Giorgia Meloniék gesztusként kapják meg azt a szimbolikus mediterrán portfólió helyett.

Az is kérdés, hogy ki fogja megkapni az agrár- és az élelmiszeripari portfóliót, utóbbira a luxemburgi Christophe Hansent emlegették, mint befutót, azonban az is megtörténhet, hogy a jelenlegi luxemburgi biztos, Nicolas Schmit újabb mandátumot kap, amely megakadályozná Hansen terveit. 

A szomszédságpolitikával és bővítéssel foglalkozó biztos feladata fog még nagy jelentőséggel bírni, figyelembe véve az Európai Unió és Ukrajna között folytatott csatlakozási tárgyalásokat. 

Ciprus az új, a Földközi-tengerrel foglalkozó biztosi pozíciót illetően fejezte ki érdeklődését, amely a bevándorlást, valamint a közel-keleti és észak-afrikai biztonsági helyzetet vizsgálja. A védelmi biztos kinevezése is érdekes lehet, eddig a lengyel külügyminisztert, Radoslaw Sikorskit emlegették a pozícióra, de ő cáfolta az információt. 

A jelölések augusztus végéig érkeznek be, azt követően interjúztat Ursula von der Leyen. Majd az Európai Parlament feladata lesz, hogy a szeptember végén és októberben esedékes meghallgatások során az új biztosokat meghallgassa. A parlament elutasíthatja a jelölteket, erre korábban már volt is példa. Ebben az esetben a tagállamnak új személyt kell megneveznie.  

Borítókép:Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozóján tartott sajtóértekezleten 2024. június 28-án hajnalban (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.