Riadalmat keltettek a kínai repülők

A Santung kínai repülőgép-hordozó a csendes-óceáni hadgyakorlatokra tartva a Fülöp-szigetek északi része mellett haladt el – közölte szerdán Tajvan védelmi minisztere, miközben Tajpej arról számolt be, hogy több tucat harci repülőgép is csatlakozott a hajóhoz a gyakorlatok miatt.

Forrás: MTI2024. 07. 10. 8:28
2022 Airshow in China’s Zhuhai
Borítókép: J-16 vadászrepülőgép 2022. november 10-én Kínában. (Fotó: STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu az AFP-n keresztül) Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tajvan, amelyet Kína saját területének tekint, szoros figyelemmel követi a kínai katonai műveleteket. A tajvani védelmi minisztérium közölte, hogy szerdán hajnalban 36 kínai katonai repülőgépet, köztük J–16-os típusú vadászgépeket és nukleáris fegyverek hordozására is képes H–6-os típusú bombázógépeket észleltek, amelyek a sziget déli és délkeleti részén a Csendes-óceán nyugati része felé tartottak, hogy a Santunggal közös gyakorlatokat hajtsanak végre.

A Fülöp-szigeteki hadsereg közölte, hogy aggódik a kínai akció miatt. 

Hangsúlyozzuk a béke és a stabilitás fenntartásának fontosságát a térségben, és felszólítunk minden felet, hogy tartsa be a nemzetközi jogot és normákat

– mondta Francel Margareth Padilla szóvivő.
Kedden késő este a japán védelmi erők közölték, észlelték a Santungot két rakétarombolóból és egy fregattból álló kíséretével együtt mintegy ötszáz kilométerre délre Okinava szigetétől. A japán haditengerészet két hajója figyelte a mozgásukat, miközben japán vadászgépek felszálltak, válaszul a repülőgép-hordozó által indított gépekre – derült ki a közleményből.
Borítókép: J–16-os vadászrepülőgép 2022. november 10-én Kínában (Fotó: Stringer/Anadolu Agency az AFP-n keresztül)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.