Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Megsemmisítő vereséget szenvedtek a konzervatívok, Sunak már gratulált a Munkáspártnak

Az előzetes becslések szerint a Munkáspárt alakíthatja meg az új brit kormányt, és Sir Keir Starmer, a Labour vezetője lesz a következő brit miniszterelnök. Sunak vállalta a felelősséget a vereségért.

2024. 07. 05. 6:35
SUNAK, Rishi
London, 2024. július 3. Rishi Sunak brit miniszterelnök, a Konzervatív Párt vezetõje egy londoni kampányrendezvényen 2024. július 2-án. MTI/EPA/Andy Rain Fotó: Andy Rain
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rishi Sunak elismerte a vereségét az általános brit választásokon. A leköszönő miniszterelnök azt mondta, hogy ez egy „nehéz éjszaka” volt pártja számára, és ő vállalta a felelősséget a katasztrofális eredményekért – írja a Sky News.

Rishi Sunak brit miniszterelnök, a Konzervatív Párt vezetője és felesége, Akshata Murty érkezik egy szavazóhelyiségbe Kirby Sigstonban 2024. július 4-én. (Fotó: MTI/EPA/Dominic Lipinski)
Rishi Sunak brit miniszterelnök, a Konzervatív Párt vezetője és felesége, Akshata Murty érkezik egy szavazóhelyiségbe Kirby Sigstonban 2024. július 4-én (Fotó: MTI/EPA/Dominic Lipinski)

 

A Munkáspárt megnyerte ezt az általános választást, és felhívtam Sir Keir Starmert, hogy gratuláljak a győzelméhez

 – mondta. Sunak ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a hatalom békés és rendezett módon, minden oldalról jóindulattal gazdát cserél. Mindannyian bízunk országunk stabilitásában és jövőjében.

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, a Munkáspárt nyerte meg a csütörtökön tartott nagy-britanniai parlamenti választásokat a választóhelyiségek zárása után közzétett exit poll szerint.
Az előzetes becslés alapján a Labour – az eddigi legnagyobb ellenzéki erő – 410, a 2010 óta kormányzó, Rishi Sunak miniszterelnök vezette Konzervatív Párt 131 képviselői helyet szerzett a 650 fős londoni alsóházban – írja az MTI.

Az exit poll eredménye – ha a hivatalos választási adatok is alátámasztják – azt jelenti, hogy a Munkáspárt alakíthatja meg az új brit kormányt, és Sir Keir Starmer, a Labour vezetője lesz a következő brit miniszterelnök.

– Az emberek itt és szerte az országban megszólaltak, és készek a változásra, hogy véget vessenek a teljesítménypolitikának, és visszatérjenek a politikához, mint közszolgálathoz – mondta Sir Keir Starmer leendő miniszterelnökként első beszédében. Aláhúzta: a változás most kezdődik, az emberek szavaztak, most itt az ideje, hogy mi teljesítsük, amit vállaltunk.

Minden egyes emberért kormányozni fogok ebben az országban

 – fogalmazott Starmer.

Az exit poll-becslések, amelyeket a BBC közszolgálati médiatársaság, a Sky News kereskedelmi hírtelevízió és az ITV kereskedelmi televíziócsatorna közösen készít, hagyományszerűen meglehetősen pontosak: a legutóbbi öt nagy-britanniai választáson 1,5–7,5 képviselőhelynyi pontossággal jósolták meg a végleges mandátummegoszlásokat.

A csütörtök éjjel közzétett exit poll eredmények – ha az adatok helytállónak bizonyulnak – azt is jelentik, hogy a Munkáspárt alsóházi frakciólétszáma 209 fővel növekedne, a konzervatívoké 241 fővel csökkenne az előző parlamenthez képest.

A becslés által valószínűsített 131 konzervatív mandátum a toryk eddigi legrosszabb választási eredménye lenne a párt fennállása óta. A Konzervatív Párt az eddigi leggyengébb eredményét az 1906-os parlamenti választásokon érte el, amikor 156 képviselői mandátumot szerezett.

Az exit poll által a Munkáspártnak valószínűsített 410 fős frakciólétszám ugyanakkor a Labour legjobb eredményét jelentené az 1997-es választások óta, amikor a párt Tony Blair vezetésével 418 alsóházi mandátumot szerzett.
A Munkáspárt azóta – vagyis 27 éve – most nyert először parlamenti választást ellenzéki pozícióból, és 19 éve most nyert először választást, ugyanis legutóbbi győzelmét a 2005-ös választásokon, kormányzati pozícióból aratta. Péntek kora reggelre kiderült az is, hogy az eddigi konzervatív kormány több minisztere, köztük Grant Shapps védelmi miniszter, Alex Chalk igazságügyi miniszter és Gillian Keegan oktatási miniszter elvesztette képviselői mandátumát.

Az exit poll eredménye jórészt megfelel az elmúlt hetek közvélemény-kutatási adatainak, amelyek rendre a Munkáspárt nagyarányú győzelmét valószínűsítették, bár több felmérés azt sem tartotta kizártnak, hogy a Labour győzelmének mértéke túlszárnyalhatja az 1997-es eddigi rekordot.

A hivatalos és végleges adatok péntek napközben várhatók. A győztes párt vezetője már pénteken felkeresi a londoni Buckingham-palotában III. Károly királyt, aki formálisan felkéri őt a kormányalakításra. Az uralkodó július 17-én nyitja meg az új parlamenti évadot.

Borítókép: Rishi Sunak brit miniszterelnök, a Konzervatív Párt vezetője egy londoni kampányrendezvényen 2024. július 2-án (Fotó: MTI/EPA/Andy Rain)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.