Újabb német tartományban épül muszlim napközi

A németországi muszlim napközikben a saríaorientált oktatás lesz jellemző, akárcsak a többi tartományban megépült napköziben.

Forrás: V4NA2024. 07. 19. 19:52
Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A németországi neumünsteri tanács nagy többséggel úgy döntött, hogy Schleswig-Holstein tartományban elsőként a városban legyen muszlim napközi otthon. A kétezer-ötszáz négyzetméteres létesítmény a városközpontban hatvan gyermek számára biztosít majd helyet. A megnyitót már jövőre tervezik, az intézményben pedig nem muszlim gyermekeket is elhelyeznek majd. A helyeket az állami bölcsődei portálon keresztül osztják majd ki. A fenntartó a helyi mecsetegyesület lesz, amely a kölni Iszlám Kulturális Központok Szövetségéhez (VIKZ) tartozik – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A VIKZ tavaly ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját. Az ünnepi beszédet Frank-Walter Steinmeiner szociáldemokrata (SPD) szövetségi elnök tartotta, aki örömmel nyugtázta, hogy az iszlám gyökeret vert Németországban. A kritika ezután a saját pártján belülről érkezett. 

Lale Akgün, a Bundestag korábbi SPD-tagja azt mondta, hogy a politikusoknak nem kellene többé hídépítőként és ajtónyitóként fellépniük a konzervatív iszlám képviselői számára.

2004-ben a hesseni szociális minisztérium megbízásából Ursula Spuler-Stegemann marburgi turkológus által készített szakértői jelentés megállapította, hogy a VIKZ által működtetett iskolai szállók szinte kizárólag az iszlám oktatását és a hit gyakorlását szolgálják, és az integráció abszolút akadályát képezik. A tanulókat a szigorúan saríaorientált iszlámra oktatják, és a kereszténység, a Nyugat és a német alaptörvény ellen tanítják.

Ez nem zavarta a neumünsteri városi tanácsot, a testület elsöprő többsége a muszlim napközi mellett döntött. Babett Schwede-Oldehus kereszténydemokrata (CDU) politikus, a Szociális és Egészségügyi Bizottság elnöke a szavazás előtt hangsúlyozta:

A keresztény fenntartók mellett mostantól lesz egy muszlim fenntartója is az intézménynek. Ezt kulturális gazdagításnak tekintem.

Az SPD is támogatja a muszlim bölcsődét. Csak az Alternatíva Németországért (AfD) és a Heimat Neumünster (korábban NPD) szavazott ellene, amelyeknek azonban csak három-három szavazatuk van a testületben. Más napközikkel ellentétben, ahol égető szükség van pedagógusokra, a muszlim intézmény esetében nem úgy tűnik, hogy gond lenne. Murat Kayabasi, a Merkezefendi mecset elnöke szerint évek óta kifejezetten pedagógiai képzésre készítik fel a fiatalokat – 13 teljes munkaidős állást gond nélkül be tudnak tölteni.

Az új kétszintes épületet, amely a jelenlegi tervek szerint mintegy 2,8 millió euróba kerül, a VIKZ Egyesülete fizeti, a város pedig több mint kétszázezer euróval támogatja a berendezést. Közben a VIKZ ernyőszervezet további muszlim napközi otthonokat tervez, amelyek egyébként már Berlinben és Dortmundban is léteznek.

Borítókép: Németországban egyre több oktatási intézményben kerülnek többségbe a muszlim gyerekek (Fotó: AFP/Farooq Naeem)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.