Ursula von der Leyen mindent megtesz a fotelért, de két szék közt a padlóra eshet

Mivel az elvben őt támogató pártok képviselőinek egy jelentős része valószínűleg nemmel szavaz Ursula von der Leyen újabb bizottsági elnöki ciklusára csütörtökön, a német politikusnak további támogatókra van szüksége.

Forrás: Politico2024. 07. 17. 8:49
Informal Leaders Meeting Of The European Council
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 2024. június 17-én (Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto az AFP-n keresztül) Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megbeszélést tartott az elmúlt időszakban botrányt botrányra halmozó Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság második ciklusának bebiztosítására hajtó jelenlegi elnöke az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsalád képviselőivel – számol be róla a Politico brüsszeli hírportál. Bár részleteket nem tettek közzé az eseményről, a téma egyértelmű: von der Leyen szeretné elnyerni az ECR 78 szavazatát a sorsáról döntő csütörtöki európai parlamenti szavazáson.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari)

Csakhogy az ECR támogatásának ára lenne: a portál által idézett bennfentesek szerint a zöldmegállapodással kapcsolatos radikális változást, pragmatikus mezőgazdasági politikát és a migráció megállítása érdekében az afrikai országokkal való megállapodásokat követeltek a háborúpárti von der Leyentől az ECR képviselői.

Hogy végül született-e megállapodás, azt valószínűleg nem fogják a közvélemény orrára kötni, de a csütörtöki szavazás számaiból lehet majd rá következtetni.

Giorgia Meloni azonban nem csupán az ECR feje, de Olaszország miniszterelnöke is. Márpedig ha a fősodorral tart, az előnyöket jelenthet az országának, például rangosabb portfóliót az olasz európai uniós biztosnak, alelnöki vagy ügyvezető alelnöki pozíció az Európai Bizottságban, valamint „maximális rugalmasságot” az elszabadult olasz államadóssággal kapcsolatban – emlékeztet a Politico.

A döntés talán a legfontosabb pillanat lehet Meloni miniszterelnöksége során. – Az olasz kormányfő keresztúthoz érkezett, ahol olyan döntést kell meghoznia, amely kulcsfontosságú lehet a saját politikai jövője szempontjából – véli Marco Valbruzzi, a nápolyi egyetem politológusa.

A csütörtöki európai parlamenti voksoláson saját pártcsaládja, az Európai Néppárt (EPP) mellett a szocialisták és a liberálisok támogatják von der Leyent – legalábbis elvben. A gyakorlatban a szakértők szerint a három pártcsalád képviselőinek akár tizenöt százaléka is nemmel szavazhat, ami a bukást jelentheti von der Leyennek.

Az ECR-rel való megállapodás ráadásul a liberálisok szavazatainak elvesztéséhez vezethet.

Ursula von der Leyen bajban érzi magát. Rezeg a léc, hiányoznak a szavazatok a két nap múlva esedékes újraválasztásához. Ezért aztán már minden mindegy alapon kampányol. Igazi globalista meggyőződésű, háborúpárti brüsszeli bürokrataként a politikai túléléséért folytatott kampányában elő is vette az ilyenkor arrafelé használatos aduászt: vadul nekitámadt a szuverenista, patrióta és békepárti erőknek, politikusoknak. Frakciókon átívelő háborúpárti koalíciót szervez maga mögé, közben Orbánt gyalázza, Magyarországot támadja és hazánk ellen akar újabb büntetőintézkedéseket hozni

– írta a közösségi médiában Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő.

Borítókép: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Riccardo Antimiani)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.