A republikánusok szerint Biden bűncselekményeket követett el

Az amerikai képviselőház republikánusai közzétették a Joe Biden elnök elleni vádemelésről szóló első jelentésüket, amelyben azt állítják, hogy az elnök fia, Hunter Biden és családtagjai pénzügyi ügyleteikben hatalmi visszaélést követtek el és akadályozták az igazságszolgáltatást. A republikánusok csaknem egy éve tartó vizsgálatán alapuló jelentés ugyanakkor nem állítja, hogy maga az elnök bármilyen bűncselekményt elkövetett volna.

2024. 08. 19. 18:41
Joe Biden amerikai elnök és fia, Hunter Biden, miután 2024. július 4-én megnézték a függetlenség napi tűzijátékot a washingtoni Fehér Házban.
Joe Biden amerikai elnök és fia, Hunter Biden, miután 2024. július 4-én megnézték a függetlenség napi tűzijátékot a washingtoni Fehér Házban. Fotó: AFP/Mandel Ngan
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétfőn bemutatott csaknem háromszáz oldalas republikánus jelentés szerint a Biden család korrupt módon kereskedett, amelyért az alkotmány alapján már felelősségre vonás jár. Mivel azonban Joe Biden már nem indul az elnökválasztáson, a következő lépések nagyon bizonytalanok – állítja a CBC NEWS. A képviselőházi republikánusok nem kaptak támogatást saját soraikból ahhoz, hogy ténylegesen felelősségre vonják az elnököt, akinek a szenátus általi eltávolítása még messzebb van.

Sok republikánus inkább a Demokrata Párt elnökjelöltjére, Kamala Harris alelnökre irányítja a figyelmet, miközben bizonyos vizsgálatok még folyamatban vannak.

A republikánus jelentés több mint húsz említést tesz a „Biden–Harris-adminisztrációról”, míg a Bident vizsgáló bizottságok korábbi közleményeikben csak közvetlen utalást tettek rá. És bár Harrist önmagában nem említi a jelentés, ugyanazok a bizottságok, amelyek a vizsgálatot vezették, újabb nyomozásba kezdtek vele és alelnöki választottjával, Tim Walzzal kapcsolatban.

Az Egyesült Államok alelnöke és a demokraták elnökjelöltje, Kamala Harris és Minnesota kormányzója, Tim Walz a pennsylvaniai Rochesterben 2024. augusztus 18-án.
Az Egyesült Államok alelnöke és a demokraták elnökjelöltje, Kamala Harris és Minnesota kormányzója, Tim Walz a pennsylvaniai Rochesterben 2024. augusztus 18-án. Forrás: AFP/Angela Weiss

A Fehér Ház cirkuszi mutatványnak minősítette a felelősségre vonással kapcsolatos vizsgálatot.

A bizottságok által feltárt korrupciós magatartások összessége kirívó

 – írta válaszul a vizsgálatot vezető felügyeleti és elszámoltathatósági, igazságszolgáltatási, valamint a módszerek és eszközök képviselőházi testülete. A jelentés szerint az alkotmány

egyértelmű gyógyír az elnök hivatali visszaélésére: a felelősségre vonás és a szenátus általi eltávolítás.

A felelősségre vonás vizsgálatát Kevin McCarthy volt házelnök indította el nem sokkal azelőtt, hogy leváltották volna, és decemberben követte az új házelnök, Mike Johnson. 

A republikánusok 2009-ig visszamenően kutattak bizonyítékok után, amikor Biden még Barack Obama alelnöke volt. Banki nyilvántartások, mintegy harminc tanú meghallgatása, bejelentők beszámolói és milliónyi dokumentum alapján a Fehér Ház republikánusai azt állítják, hogy Hunter Biden és társai évek óta tartó gyakorlatot követnek külföldi üzleti ügyleteik során, felhasználva a család washingtoni hatalomhoz való közelségét.

Hunter Biden elismerte, hogy ezekben az években drogfüggő volt. Júniusban elítélték fegyverrel kapcsolatos bűncselekmény miatt, és jövő hónapban áll bíróság elé szövetségi adóterhekkel kapcsolatos vádak miatt. Hunter Biden volt munkatársa, Devon Archer, akit 2022-ben egy év börtönbüntetésre ítéltek egy másik ügyben, a következőt mondta a bizottságnak: 

A nap végén a szállított termékek egy része a Biden név mint egyfajta márka.

Annak érdekében, hogy az idősebb Bident fia bűntetteihez kössék, a republikánusok számos telefonhívásra és vacsorára támaszkodnak közvetlenül Joe Biden kapcsán, miközben Hunter üzletelt. 

Hunter időnként kihangosította az apját a vendégei számára, miközben apa és fia bizalmasan beszéltek egymással.

Bidenék híresen összetartó család, és elismerik, hogy szinte naponta beszélnek. Ez nem volt másképp ebben az időszakban sem.

Hunter Biden, Joe Biden amerikai elnök fia átöleli nagybátyját, James Bident, amikor megérkeznek a J. Caleb Boggs Szövetségi épületbe 2024. június 10-én a delaware-i Wilmingtonban.
Hunter Biden, Joe Biden amerikai elnök fia átöleli nagybátyját, James Bident 2024. június 10-én a delaware-i Wilmingtonban. Forrás: AFP/Getty Images/Anna Moneymaker

Mindent összevetve, a képviselőház republikánusai azt állítják, hogy a Biden család és társai mintegy 27 millió dollár üzleti kifizetést kaptak oroszországi, kínai és más országok partnereitől vagy ügyfeleitől.

További nyolcmillió dollár kölcsönről is szó van, amely például Hunter Biden jótevőjétől, Kevin Morristól, egy hollywoodi ügyvédtől származik. A jelentés szerint elképzelhetetlen, hogy Joe Biden nem tudta, mi történik.

Biden elnök részt vett egy összeesküvésben, hogy pénzzé tegye közbizalmi hivatalát, hogy gazdagítsa családját

 – olvasható a jelentésben. Maga Joe Biden visszautasította azt a kérést, hogy tanúskodjon.

Hunter Bidenen túl a jelentés részleteket tartalmaz Joe Biden testvérének különböző családi vállalkozásokban való részvételéről.

A republikánusok rámutattak egy sor kifizetésre, amelyek szerintük azt mutatják, hogy az elnök hasznot húzott testvére munkájából. Feltártak egy kétszázezer dolláros személyi csekket is, amelyet James Biden állított ki Joe Bidennek 2018-ban, ugyanazon a napon, amikor James Biden azonos összeget kapott az Americore-tól, egy egészségügyi cégtől. A képviselőházi demokraták azonban azzal védekeztek a banki nyilvántartásokra hivatkozva, hogy James Biden egy bátyja által nyújtott kölcsönt fizetett vissza, mivel ő körülbelül hat héttel korábban ugyancsak kétszázezer dollárt utalt át neki.

A képviselőház republikánusai Joe Biden felelősségre vonási indítványa után büntetőjogi beterjesztést tettek közzé, amelyben azt javasolják, hogy az igazságügyi minisztérium indítson büntetőeljárást Hunter Biden és James Biden ellen, akiket azzal vádolnak, hogy hamis nyilatkozatokat tettek a kongresszus előtt.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök és fia, Hunter Biden, miután 2024. július 4-én megnézték a függetlenség napi tűzijátékot a washingtoni Fehér Házban (Fotó: AFP/Mandel Ngan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.