A svéd vadászok több mint százötven barna medvét öltek meg az éves vadászat első napjaiban

Miközben egyre nagyobb a vita, a természetvédők egyszerűen „tiszta mészárlásnak” nevezik.

Forrás: The Guardian2024. 08. 23. 9:02
Európai barnamedve
Európai barnamedve Fotó: Biosphoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svéd kormány az idei állományselejtező vadászat során 486 engedélyt adott ki medvék kilövésére, ami a megmaradt barnamedve-populáció mintegy 20 százalékának felel meg. Ez a tavalyi rekordmértékű, 722 medve kilövése utáni következik nagyságában. Csütörtök délutánra – a vadászat második napjának végére – már 152 medvét lőttek ki a svéd környezetvédelmi hivatal szerint – áll a The Guardian cikkében.

A rendőrök gyalogosan és drónokkal járőröznek az erdőkben, hogy biztosítsák a „vadászok békés előrehaladását”, mivel aggódnak amiatt, hogy a megnövelt engedélyek tiltakozásokat válthatnak ki.

A medvéket egy évszázaddal ezelőtt majdnem a kihalás szélére vadászták Svédországban, de a számuk 2008-ban 3300 egyeddel elérte a csúcsot. Az azóta eltelt években az elejtés 40 százalékkal, mintegy 2400 egyedre csökkentette a medvék számát. Ha a gyérítés hasonló ütemben folytatódik, akkor a jövő évi selejtezéssel a svéd kormány által az életképes populáció fenntartásához szükségesnek tartott minimális 1400 medvét közelítik meg – emlékeztet a lap.

A barna medve „szigorúan védett” faj Európában, és a természetvédők szerint a magas vadászati kvóták megsérthetik az EU élőhelyvédelmi irányelvét, amely tiltja „a szigorúan védett fajok szándékos vadászatát vagy leölését”. Az uniós szabályok szerint ez a tilalom csak „végső esetben” oldható fel a közbiztonság, a termények vagy a természetes növény- és állatvilág védelme érdekében.

Az engedélyek nagy száma mellett Svédország enyhített a vadászati szabályokon, és lehetővé tette a csalik, kamerák és kutyák használatát a medvék elejtéséhez – ezek a gyakorlatok korábban illegálisak voltak – írta meg a The Guardian.

Idén Románia közel 500 barnamedve kilövését jelentette be. Németországban folyamatban van a farkasvadászatra vonatkozó szabályok enyhítése, és az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is egyetért a farkasok védelmének enyhítésére irányuló szélesebb körű törekvésekkel.

Borítókép: Európai barna medve (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.