A szankciók kijátszása miatt áll bíróság elé egy lett férfi az Egyesült Államokban

A férfi két tettestársa már korábban bűnösnek vallotta magát.

2024. 08. 22. 8:26
Illusztráció (Forrás: Pixabay)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lett hatóságok kiadták az Egyesült Államoknak Oleg Csisztjakovot (Olegs Cistjakovs), akit azzal gyanúsítanak, hogy az orosz–ukrán háború kitörése után hozott szankciókat kijátszva lehetővé tette, hogy orosz vállalatok fejlett repülési technológiákhoz férjenek hozzá – tette közzé az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma. Az 55 éves férfi Kansas Cityben állt az amerikai szövetségi bíróság elé.

A bírósági dokumentumok szerint Csisztjakov két kansasi férfival, Cyril Gregory Buyanovskyval és Douglas Edward Robertsonnal játszott össze, hogy amerikai eredetű repüléstechnikai berendezéseket juttassanak oroszországi vevőknek, köztük az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB).

Buyanovsky és Robertson ellen 2023 márciusában emeltek vádat és tartóztatták le őket, és mindketten bűnösnek vallották magukat.

Robertson és Buyanovsky hamis adatokat tüntetett fel a szövetségi exportűrlapokon a szállítmányok értékét, valamint a végcélt és a végső felhasználót illetően. Buyanovsky ügyében a tervek szerint november 14-én, Robertsonéban pedig október 3-án hirdetik ki az ítéletet.

Csisztjakovot összeesküvéssel, az exportellenőrzési reformról szóló törvény megsértésével, csempészettel és pénzmosással vádolják. Ha elítélik, húsz év börtönbüntetésre és egymillió dollárig terjedő pénzbírságra számíthat. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.