Az illegális migránsok kitoloncolásáról beszélt Szenegálban a spanyol kormányfő

A szocialista Pedro Sánchez mauritániai látogatásán még csak a legális migráció fontosságáról és védelméről beszélt, majd a jobboldal éles kritikái után Szenegálban hangnemet váltott, és a migránsok kitoloncolásának szükségességét is hangsúlyozta.

2024. 08. 29. 20:33
In this handout photograph released by La Moncloa on August 28, 2024 Spanish Prime Minister Pedro Sanchez talks next to members of Spain's Guardia Civil based in The Gambia  upon his visit at the port of Banjul. Spain's left-wing government is grappling with a major upsurge in migrant arrivals, notably in the Canary Islands. The rising numbers have prompted Prime Minister Pedro Sanchez's latest diplomatic foray into West Africa where on August 27 he begins a three-day visit to the main countries concerned: Mauritania, The Gambia and Senegal. (Photo by Fernando CALVO / LA MONCLOA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / LA MONCLOA " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Pedro Sanchez spanyol kormányfő afrikai körútján Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszatámadás helyett, úgy tűnik, ezúttal meghallotta a jobboldal figyelmeztetését a szocialista spanyol miniszterelnök. Pedro Sánchez afrikai diplomáciai körutazásba kezdett a héten. Elsőként Mauritániába látogatott el, ahol a legális migráció fontosságát, annak védelmét és előremozdítását népszerűsítette. Hozzátette azt is, hogy Spanyolországnak valójában gazdasági szempontból nagyon is szüksége van az afrikai bevándorlókra. A szocialista (PSOE) kormányfő mondatai hatalmas felháborodást váltottak ki a spanyol politikai vezetőkből. A jobboldali pártok szerint Sánchez felelőtlen kijelentéseivel csak még inkább arra bátorítja a migránsokat, hogy induljanak útnak, ahelyett, hogy valódi megoldást kínálna a Spanyolországot sújtó történelmi migrációs krízisre.

Sánchez ezt követően Szenegálban tartott sajtótájékoztatót, ahol már arról beszélt, hogy szükség van az illegális bevándorlók kiutasítására is, amire a Santiago Abascal vezette jobboldali Vox évek óta próbálja felhívni a figyelmet. 

„Sajnos az embercsempészettel foglalkozó bűnszervezetek száma egyre nő” – mondta Sánchez a Dakarban található Cervantes Intézetben tartott beszédében, hozzátéve, hogy ezzel párhuzamosan más bűncselekmények, például mindenféle illegális kereskedelem és a terrorizmus is terjed Spanyolországban.

 

Annak érdekében, hogy leküzdjük ezt a fenyegetést, amely társadalmaink stabilitását és biztonságát érinti, szükség van az illegális bevándorlók visszaküldésére

– fogalmazott Sánchez. „A visszatoloncolás egy világos, egyértelmű és határozott üzenetet közvetít a bűnszervezeteknek és azoknak, akik rájuk bízzák magukat. Ráadásul a spanyol és európai jogszabályok erre köteleznek” – tette hozzá. 

Az őt ért kritikák és a kommunikációjában történt változások ellenére Sánchez – csakúgy, mint Mauritániában, Gambiában és Szenegálban is – megerősítette, hogy elkötelezett a rendezett, biztonságos és legális migráció védelme mellett. 

Elképzelései megvalósítására olyan megállapodásokat kötött az ottani vezetőkkel, amelyek az úgynevezett körkörös migráció előmozdításáról szólnak. Ezt azt jelenti, hogy a spanyol kormány a származási helyükön szerződtetne afrikai idénymunkásokat, akiknek szerződésük lejárta után vissza kellene térniük hazájukba. 

Már a szocialista miniszterelnök körutazása előtt és jelenleg is példátlan migrációs nyomás alatt van a Kanári-szigetek és a Marokkóval szomszédos spanyol autonóm város, Ceuta. A szigetvilágba az elmúlt 24 órában több mint hatszáz illegális bevándorló érkezett. Ceutát több mint két hete ostromolják a többségében marokkói, algériai, szíriai és tunéziai migránsok, akik a tengerben úszva próbálnak átjutni a határon. Szerdán az exklávé közelében egy fiatal férfi holttestére bukkantak, aki a város felé tartva a vízbe fulladt. Pár órával később egy másik áldozat holttestét is megtalálták, aki valószínűleg már napokkal ezelőtt életét vesztette. 

A marokkói Castillejosban eközben csak az elmúlt éjszaka nyolcszáz embert tartóztattak le, akik a partszakasz lezárása és a hatóságok figyelmeztetése ellenére megpróbáltak a tengerbe ugrani azzal a szándékkal, hogy átússzanak Spanyolországba. 

Borítókép: Pedro Sanchez spanyol kormányfő afrikai körútján (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.