Belülről rágja szét a korrupció az ukrán hadkiegészítő központokat

Dollármilliókat keresnek az Ukrajnában a csak új kasztként számontartott hadkiegészítő tisztek. Még úgy is bőven jut nekik, hogy köztudott: a korrupciós bevételük nagyobb részét Kijev kapja. Amikor azonban elfelejtenek felfelé is osztani, jönnek a kézzel vezérelt szolgálatok, hogy megrendszabályozzák őket.

2024. 08. 22. 7:40
 Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozik Josep Borrellel, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozik Josep Borrellel, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével Fotó: ANP via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét eljött annak az ideje, hogy az ukrán korrupcióellenes szervek lecsapjanak az országban működő hadkiegészítő parancsnokságokra, melyekről köztudott, hogy a bűn melegágyai. A napokban sok színes fénykép készül arról, amint maszkos emberek hatolnak be az ukrán nép által mélységesen gyűlölt TCK-ba (hadkiegészítő központ ukránul – a szerk.), hogy letartóztassák a korrupt egyenruhás hivatalnokokat, akik 30 hónapja fejik a nép egyszerű gyermekeit. Persze ezekről a kamerák előtt játszódó letartóztatásokról mindenki jól tudja: csak azért történnek, hogy a hatalom egy kicsit kiengedje a szelepet, és a lakosság is meg legyen elégedve. 

Így működik egy háborús kleptokrácia

Legutóbb az egyik Kijev megyei toborzóiroda parancsnokánál tartottak házkutatást, akinél 1,2 millió dollárt találtak. Mindez valószínűleg csak a jéghegy csúcsa, a többit általában elveszik a nyomozók, hogy másnak is jusson belőle. És, hogy miből van ez a pénz? Természetesen a megvesztegetésekből, hiszen manapság a katonai szolgálat elkerülése a legnagyobb biznisz Ukrajnában. 

Mindennek ára van: egy hónap, két hónap, netán félévnyi halasztást szeretnél venni magadnak? Fordulj bizalommal a TCK-hoz, akik pár ezer dollárért cserébe szívesen kisegítenek. Külföldre szeretnél utazni, erre minden jogod megvan, de nincs engedélyed a TCK-tól? Megoldjuk! Netán örökre el szeretnéd hagyni Ukrajnát és lelépnél a sorozás elől? Az is megoldható, de ez már dollár tízezreket kóstál, hisz ki kell fizetned a katonaorvosi bizottságot is, mely igazolja, hogy díjnyertes bika létedre nyomorék vagy. 

Orvosi szakvélemény eladó!

Kijev mellett Poltavában is voltak letartóztatások, ott a helyi katonaorvosi bizottságnál jártak a hatóságok. Le is kapcsolták a testület vezetőjét, aki úgy állított ki felmentéseket, hogy a hadkötelesek meg sem jelentek nála. Gyártotta a fiktív mozgássérültpapírokat, bizonyíthatóan legalább negyven férfit írt ily módon le. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat közleménye szerint mindennek az ára 200 ezer hrivnyától, azaz körülbelül kétmillió forinttól kezdődött. 

Az ukrajnai korrupció fellegvárának tartott Odesszában is voltak razziák. Ott most az egyik toborzóiroda alkalmazottját vádolták meg azzal, hogy manipulálta a hadkötelesek adatbázisát, amivel több millió dollárt keresett.

Egy olyan európai uniós tagjelölt országról beszélünk, ahol évek óta zárva vannak a férfiak előtt a határok, ahol a hadköteleseket bujkálásra késztetik, ahol, ha elkapnak, el kell adnod mindenedet, hogy ki tudd fizetni az állam egyenruhás hiénáinak a szabadságodat. 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozik Josep Borrell-lel, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.