Drámai mértékben fokozódik a migrációs nyomás Nyugat-Európában

Vasárnap több mint háromszáz fő érkezett a spanyol szigetvilágba a migránsmaffia hajóin, miközben a szocialista kormány egy repülőnyi embert szállított át Madridba, hogy tehermentesítse a szigetek befogadórendszerét.

2024. 08. 19. 19:28
Újra fokozódik a migrációs nyomás Európa partjainál
Újra fokozódik a migrációs nyomás Európa partjainál Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napról napra több illegális bevándorló érkezik Spanyolországba. Csak vasárnap a migránsmaffia tíz hajója ért partot a Baleár- és a Kanári-szigeteken, összesen 317 fővel. Közülük 186-an arra az El Hierróra érkeztek, amelynek befogadórendszere tavaly ősszel már összeomlott a migrációs nyomás miatt. 

A legtöbb ember ezúttal is a szubszaharai országokból, elsősorban Maliból, Mauritániából és Szenegálból érkezett, többségük fiatal férfi. 

Közben a központi szocialista kormány majdnem ugyanennyi illegális bávándorlót szállított át vasárnap Madridba, hogy később elossza őket a többi régió között, így tehermentesítve a Kanári-szigetek befogadórendszerét. Összesen 296 migránst ültettek fel egy gépre, amit az Air Európától béreltek.

A fedélzeten szubszaharai és marokkói állampolgárok voltak, akiknek nagy részét a déli Andalúziába, valamint az ország északnyugati felén található Kasztília és León autonóm közösségbe viszik át. 

Ez az újabb szellemjárat, melynek indulását a szocialista kormány ismét megpróbálta titokban tartani, azután érkezett a madridi Barajasra, hogy múlt héten több mint ötszáz illegális bevándorló kötött ki a Kanári-szigeteken. Ezzel egy időben a Marokkóval szomszédos enklávét, Ceutát is több száz migráns ostromolta, akik a párás idő okozta rossz látási viszonyokat kihasználva a tengerben úszva próbáltak meg átjutni éjjelente a határon. Az ottani befogadóközpontok szintén túltelítettek, így napokon belül onnan is egy újabb csoportnyi bevándorlót fognak átszállítani a félszigetre, főleg miután Ceuta elnöke a kormány sürgős segítségét kérte.

A belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint Spanyolországba idén már több mint 31 ezer illegális migráns érkezett, ami 60 százalékkal több annál, mint amit 2023 azonos időszakában regisztráltak. 

Borítókép: Újra fokozódik a migrációs nyomás Európa partjainál (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.