Migrációs robbanásra számít augusztusban a spanyol csendőrség

A fegyveres testület belső jelentése szerint 2006 óta nem érkezett annyi illegális migráns a Kanári-szigetekre, mint idén, és már augusztusban új történelmi rekord születhet.

2024. 08. 12. 16:52
Police officers tend to migrants sitting near a Red Cross tent at Puerto de los Cristianos, on the Canary Island of Tenerife, on May 8, 2024. About 50 migrants, several of them in poor health, according to the Spanish Red Cross, have been intercepted by Maritime Rescue near La Tejita Beach, and taken to Puerto de los Cristianos on the Canary Island of Tenerife. (Photo by DESIREE MARTIN / AFP)
Érkező migránsok a Kanári-szigeteken Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Migránsáradatra számít a spanyol csendőrség augusztus második felében. A testület belső jelentésében – melyhez a Gaceta című lap hozzáfért – az áll, hogy már a jelenlegi migrációs nyomás is extrém szintű a Kanári-szigeteken, de augusztus második felétől még komolyabb migrációs robbanásra kell számítani, melynek következtében történelmi csúcsok fognak megdőlni. 

Már az év eddig eltelt időszakában is a rekordot közelítik az illegális bevándorlásra vonatkozó számok, mivel már több mint húszezren kötöttek ki a szigetcsoport valamelyik tagján, miközben a korábbi csúcs harmincezer fő volt egy év leforgása alatt. A csendőrség jelentésében kiemeli, hogy akár már augusztusban megszülethet az új csúcs, miután csak júliusban 2227 illegális bevándorló érkezett a szigetekre. A 2006–2024-es időszakot vizsgálva ez a második legrosszabb július. Ennél többen ebben a hónapban csak 2006-ban kötöttek ki a szigetcsoport tagjain, amikor 2260 fő ért ott partot. 

A különbség annyira elenyésző, hogy a hatóság arra következtet, hogy a legrosszabb még csak most következik, főleg mert az időjárási és tengeri körülmények javulni fognak a nyár utolsó heteiben, ami még inkább arra ösztönzi majd az embercsempész-maffiákat, hogy több afrikait indítsanak útnak. A csendőrség szerint a kanári-szigeteki illegális migrációs adatok az eddigi legrosszabb, 2006-os évet idén minden tekintetben felül fogják múlni. 

Az augusztusi érkezések száma mindig is meghaladta a júliusit, ezért várhatóan 2024-ben is megismétlődik ez a helyzet

– fogalmaznak a jelentésben.

A testület egy másfajta elemzést is elvégzett, melyben kiemelték, hogy 

az év eddig eltelt időszakában a Kanári-szigeteken kikötött illegális bevándorlók mindössze hét százaléka volt nő, nyolc százaléka pedig kiskorú. A legtöbben, az érkezők 85 százaléka, felnőtt férfiak. 

Csak az elmúlt hétvégén 24 óra leforgása alatt 144 embert mentettek ki a vízből Gran Canarián. 

A kanári befogadórendszer annyira túl van terhelve tavaly ősz óta, hogy a központi szocialista kormány folyamatosan szállítja át az illegális migránsokat más spanyol régiókba annak ellenére, hogy az autonóm közösségek többsége nem látja őket szívesen. Nemrégiben az is kiderült, hogy a Pedro Sánchez vezette baloldali kormánykoalíció 60 millió eurót – átszámítva több mint 23 milliárd forintot – költött el az elmúlt kilenc hónapban arra, hogy ezeket a menekülteket átszállítsa más régiókba és szállodákban, illetve hasonló létesítményekben helyezze el őket menedékkérelmük elbírálásáig. 

Borítókép: Érkező migránsok a Kanári-szigeteken (Fotó: AFP/Desiree Martin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.