Dulakodás volt Donald Trump egyik megemlékezésén

A republikánus elnökjelöltet egy temetőben próbálták megzavarni.

Forrás: MTI2024. 08. 29. 21:06
TRUMP, Donald
Arlington, 2024. augusztus 26. Donald Trump elõzõ amerikai elnök, republikánus elnökjelölt (j) egy hozzátartozóval az afganisztáni csapatkivonás idején a kabuli repülõtérnél elkövetett terrortámadás amerikai áldozatai emlékére tartott koszorúzáson az arlingtoni katonai temetõben 2024. augusztus 26-án, a merénylet harmadik évfordulóján. Az öngyilkos merényletben tizenhárom amerikai katona, és száznál több afgán civil vesztette életét. MTI/AP/Alex Brandon Fotó: Alex Brandon
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kisebb dulakodás volt egy tisztségviselő és Donald Trump kíséretének tagjai között az Arlingtoni Nemzeti Sírkertben, amikor a temető egyik dolgozója megpróbálta megakadályozni, hogy fotó készüljön a volt elnök látogatásáról – közölték a védelmi minisztérium illetékesei csütörtökön. Az eset még hétfőn történt, amikor Donald Trump, családtagok meghívására részt vett az afganisztáni kivonulás idején, a kabuli repülőtér közelében elkövetett merénylet harmadik évfordulóján a 13 amerikai katona áldozat emlékére tartott koszorúzáson.

Elsőként az NPR rádióadó kedden közölte az értesülést, miszerint tettlegességre is sor került, és amire a védelmi minisztérium név nélkül nyilatkozó illetékese szerdán elismerte, hogy történt egy incidens Donald Trump látogatása alkalmával, amit az előzött meg, hogy figyelmeztették a volt elnök kíséretének tagjait, hogy nem készíthető fotó a temető 60-as parcellájánál, az afganisztáni és iraki háborús cselekményekben elhunyt katonák nyughelyénél.

Donald Trump szóvivője közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy előzetesen engedélyt kaptak arra, hogy egy magánfotós jelen lehessen az eseményen. 

Steven Cheung a dulakodással kapcsolatban azt írta, hogy egy magát meg nem nevező személy, aki láthatóan mentális problémákkal küzdött, úgy döntött, hogy Trump elnök csapatának tagjait megakadályozza a bejutásban.

Chris LaCivita, Donald Trump kampánytanácsadója arra hívta fel a figyelmet, hogy az elnökjelölt az áldozatok családjainak meghívására jelent meg a koszorúzáson, valamint megosztott egy levelet két család tagjainak részéről, amiben azt írták, hogy a volt elnök és kísérete a maximális tisztelettel és méltósággal járt el az eseményen.

 

Az amerikai hadsereg nem említ mentális problémákkal küzdő személyt, hanem arról adott ki közleményt, hogy Trump csapatának egyik tagja „hevesen félretolta” a temető egyik alkalmazottját, az esetről a rendőrséget is értesítették, de a sértett nem akart feljelentést tenni, ezért az ügyet lezártnak tekintik.

„A temető alkalmazottja professzionálisan járt el és elkerülte a további rendzavarást. Az incidens szerencsétlen volt, ám az sem szerencsés, hogy a temető alkalmazottja és szakmai fellépése méltatlan támadás célpontjává válik” – tudatta a hadsereg.  

Az Arlingtoni Nemzeti Sírkert közleményt adott ki, amelyben arra hivatkozott, hogy a szövetségi törvény tiltja a kampánytevékenységet a nemzeti katonai temetőkben, ideértve a fotósok, tartalom-előállítók jelenlétét. A közlemény szerint az intézmény érvényt szerez a jogszabálynak mindenkivel szemben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.