Iszonyú vérfürdőt rendezett az al-Kaida

Több száz civillel végeztek Burkina Fasóban.

Forrás: MTI2024. 08. 29. 20:57
General view of the town of Barsalogho, Burkina Faso, on May 29th 2024. A group of relatives of victims of the recent massacre in Barsalogho, in central Burkina Faso, accuses the army of forcing residents to leave the town, exposing them to an attack by a jihadist group affiliated with Al-Qaeda that left dozens dead. (Photo by AFP) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető egyik dzsihadista csoport közölte, hogy mintegy háromszáz embert, zömmel katonákat öltek meg egy rajtaütésben Burkina Faso középső részén, Barsalogho körzetben – jelentette csütörtökön a szélsőséges iszlamista szervezetek online tevékenységét figyelő SITE Intelligence Group amerikai elemzőcsoport.

A rajtaütés a múlt hét végén történt. A dzsihadisták védelmi lövészárkokat ásó katonákra és falusiakra nyitottak tüzet. 

Az áldozatok hozzátartozóinak egy csoportja szerint legkevesebb négyszázan haltak meg a támadásban. 

A SITE elemzői kiemelték, hogy ez volt az egyik legtöbb halálos áldozatot követelő dzsihadista támadás a nyugat-afrikai országban a hadsereg és az iszlamista fegyveresek között csaknem egy évtizede tartó harcok alatt.

A dzsihadista szervezet visszautasította azt a vádat, hogy civileket mészároltak volna le. Kijelentették, hogy a lövészárkokat a Burkina Fasó-i hadsereg katonái és velük együttműködő fegyveresek ásták, és őket támadták meg. Az amerikai elemzők ugyanakkor rámutattak arra, hogy a közösségi oldalakra kikerült helyszíni videófelvételeken számos civil holtteste látható.

Ryan Cummings, a Signal Risk nevű, afrikai központú kockázatkezelési vállalat elemzési igazgatója megjegyezte, hogy Burkina Fasóban gyakorta toboroznak civileket a hadsereg számára végzendő munkákra, például árokásásra, ami miatt ők is célponttá válnak. 

Az országot irányító katonai junta eddig nem tudatta, hogy saját számításai szerint hányan haltak meg a támadásban, annyit közöltek, hogy az áldozatok között vannak katonák, önkéntes segédcsapatok tagjai és civilek is.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.