Japán rizskészlete a kifogyás szélén áll

Japán mezőgazdasági minisztériuma a turisták hatalmas rizsigényét és a tavalyi alacsony terméshozamot okolja a hiányért.

Forrás: The Guardian2024. 08. 02. 5:35
Illusztráció Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Japán rizskészletei az évszázad legalacsonyabb szintjére csökkentek, amelynek oka részben a turizmus fellendülésében keresendő, közölte a The Guardian. 

A Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztérium adatai szerint a magánszektor rizskészletei júniusban 1,56 millió tonnára csökkentek, ami 20 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, és a legalacsonyabb érték 1999 óta, amikor először vizsgálták meg ezeket az adatokat.

A nagymértékű csökkenés a magas hőmérsékletnek, amely 2023-ban sújtotta a termést, valamint a túlturizmusnak tudható be.

A rekordalacsony készlet mögött elsősorban a termelés tavalyi visszaesése áll, ami a magas hőmérsékletnek és a vízhiánynak köszönhető, valamint a rizs árának viszonylagos olcsósága is befolyásoló tényező

– állítja Hiroshi Itakura, a Mezőgazdasági Minisztérium tisztviselője, majd hozzátette: „A külföldi turisták igényének a növekedése is hozzájárult ehhez.”

A rizs iránti kereslet  2023 júniusa és az idei év júniusa között hétmillió tonnára nőtt, ami 100 ezer tonnával több, mint egy évvel korábban, és tíz év óta az első emelkedés. Ugyanebben az időszakban a külföldi turisták száma több mint kétszeresére nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Japán 2024 első felében 17,78 millió turistát fogadott, egymillióval többet, mint a járvány előtti időszakban, derült ki július elején közzétett adatokból.

A helyzet várhatóan szeptemberig fennmarad, amikor az idei termésből származó rizs lesz elérhető.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.