Kulebát kitiltanák Lengyelországból

Vékony jégre lépett az ukrán külügyminiszter Lengyelországban. Egy szejm-képviselő a közösségi oldalán határozott szavakkal bírálta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kijelentését és álláspontját a két ország között máig rendezetlen volínyi mészárlás kapcsán.

Forrás: TVN242024. 08. 30. 8:45
Dmitro Kuleba Ukrajna külügyminisztere részt vesz az Emberi Jogok, Esélyegyenlőség és Sokszínűség Tanácsának ülésén Kijevben, Ukrajnában, 2024. július 17-én
Dmitro Kuleba Ukrajna külügyminisztere részt vesz az Emberi Jogok, Esélyegyenlőség és Sokszínűség Tanácsának ülésén Kijevben, Ukrajnában, 2024. július 17-én Fotó: Yevhen Kotenko Forrás: NurPhoto/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Dmitro Kulebát a mai botrányos, Volhíniáról és a Visztula hadművelet kapcsán tett revizionista kijelentése után az »ukrán területekről való erőszakos kitelepítésekről« (!!!), ezt a politikust persona non gratának kellene nyilvánítani Lengyelországban” – írta Janusz Kowalski, a lengyel szejm képviselője.

Szerdán a Lengyelország és Ukrajna külügyminisztereivel – Radoslaw Sikorskival és Dmitro Kulebával – folytatott megbeszélésen a Jövő Lengyelországa Campus résztvevői megkérdezték az ukrán diplomatát az országaikat megosztó nehéz történelmi kérdésekről.
Az egyik résztvevő azt kérdezte az ukrán külügyminisztertől, hogy Lengyelország mikor exhumálhatja a volhíniai mészárlás áldozatait, arra is rámutatva, hogy Lengyelország nagymértékben támogatja Ukrajnát az Oroszországgal folytatott, több mint két éve tartó háborúban.

„Nincs gondunk az exhumálás folytatásával. Csak egy kérésünk van a lengyel kormányhoz, hogy tiszteljék az ukránok emlékét is” – válaszolta erre a miniszter, írja a TVN24.

Kuleba azt is leszögezte:

Hagyjuk a történelmet a történészekre, és építsük együtt a jövőt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Donald Tusk lengyel miniszterelnök mellett áll az Európai Politikai Közösség találkozója keretében az európai vezetők számára rendezett fogadáson a dél-angliai Woodstockban, a Blenheim-palotában 2024. július 18-án.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Donald Tusk lengyel miniszterelnök mellett áll az Európai Politikai Közösség találkozója keretében az európai vezetők számára rendezett fogadáson a dél-angliai Woodstockban, a Blenheim-palotában 2024. július 18-án. (Fotó: AFP/Hollie Adams)

Korábban Lengyelország felszólította Volodomir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy kérjen bocsánatot a lengyel néptől a volínyi mészárlás miatt, de ő ezt megtagadta.

Ukrán nacionalisták és az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) szélsőséges fegyveresei 1943 és 1945 között mintegy százezer lengyelt mészároltak le Volhíniában, a mai nyugat-ukrajnai Volínyi területen. A náciellenes és szovjetellenes lengyel Honi Hadsereg (AK) partizánjai megtorló akcióiban pedig hozzávetőleg húszezer ukrán vesztette életét.

2016-ban a lengyel szejm népirtásnak ismerte el a volínyi mészárlást.

Borítókép: Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere részt vesz az Emberi Jogok, Esélyegyenlőség és Sokszínűség Tanácsának ülésén Kijevben, Ukrajnában 2024. július 17-én (Fotó: NurPhoto/AFP/Yevhen Kotenko)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.