Mit titkolhat a brit kormány és a rendőrség a több gyermek halálát okozó késelés ügyében? + videó

Elszabadultak az indulatok Nagy-Britanniában, miután a rendőrség nem tette közzé annak a 17 éves fiúnak a nevét és indítékát, aki három kislányt megölt, további nyolcat pedig megsebesített egy táncórán. A tragédiát követően több városban is komoly tüntetések voltak.

2024. 08. 01. 7:52
Lerója kegyeletét egy gyászoló a késelés helyszínén, az északnyugat-angliai Southportban 2024. július 30-án
Lerója kegyeletét egy gyászoló a késelés helyszínén, az északnyugat-angliai Southportban 2024. július 30-án (Fotó: MTI/EPA/Adam Vaughan)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szörnyű tragédia történt az északnyugat-angliai Southport kisvárosban hétfőn. Egy 17 éves fiú három kislányt megölt, nyolcat megsebesített egy táncórán – számol be róla a The Telegraph brit napilap. A rendőrség törvényi kötelezettségekre hivatkozva nem volt hajlandó közzétenni sem az elkövető nevét, sem az indítékát.

A késelés áldozatairól emlékeznek meg az emberek az északnyugat-angliai Southportban 2024. július 30-án
A késelés áldozatairól emlékeznek meg az emberek az északnyugat-angliai Southportban 2024. július 30-án (Fotó: MTI/EPA/Adam Vaughan)

Nigel Farage, a Reform Párt vezetője és parlamenti képviselője az X-en közzétett videójában tette fel a valószínűleg sok britet foglalkoztató kérdéseket. Vajon a hatóságok látóterébe került korábban az elkövető? Elhallgatja-e a rendőrség az igazságot, amikor azt állítja, nem terrortámadásról van szó?

Az eset óriási felháborodást váltott ki Nagy-Britannia-szerte, a tüntetések több városban is erőszakba torkolltak. Kedden a nemzeti radikális Angol Védelmi Liga tartott tüntetést Southportban, ahol a tömeg egy mecset felé vonult, majd összetűzésbe került a rendőrséggel. Az események során ötvenhárom rendőr sérült meg, négy férfit letartóztattak.

Szerda este ismét több helyszínen is tüntetésre került sor, többek között London szívében, a miniszterelnöki rezidenciánál és a kelet-angliai Hartlepool kisvárosban is tartottak demonstrációt, amelynek során a kisváros központjában összecsaptak a rendőrök a tüntetőkkel − írja a Mirror brit napilap.

A southporti késelés csak olaj volt a tűzre Nagy-Britanniában, ahol már régóta aggasztja a polgárokat az illegális migráció. Rendszeresek a tiltakozások a helyzet kezelésével kapcsolatban, szombaton például a nemzeti radikális Angol Védelmi Liga szervezett óriási tüntetést Londonban a bevándorlás ellen.

Borítókép: Lerója kegyeletét egy gyászoló a késelés helyszínén, az északnyugat-angliai Southportban 2024. július 30-án (Fotó: MTI/EPA/Adam Vaughan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.