Nagy baj készül, Irán figyelmeztette a polgári repülők pilótáit

Eközben Szergej Sojgu, az orosz Biztonsági Tanács titkára Teheránban találkozott Maszúd Peszeskján iráni elnökkel.

2024. 08. 05. 21:28
Maszúd Peszeskján iráni elnök (j) Szergej Sojgut, az orosz biztonsági tanács titkárát fogadja Teheránban 2024. augusztus 5-én (Fotó: MTI/AP/Iráni elnöki hivatal) Fotó: -
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Irán az ország középső, nyugati és északnyugati részére NOTAM-ot, azaz a repülőgépeket útvonaluk megváltoztatására figyelmeztető közleményt adott ki. Ebben arra figyelmeztette a légitársaságokat és a pilótákat, hogy haladéktalanul változtassanak irányt.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a G7-ek hétfői konferenciabeszélgetésén azt mondta, hogy hamarosan megkezdődhet egy nagyszabású támadás, amelyet Irán és a Hezbollah Izrael ellen hajtana végre.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a közel-keleti térségben egyre jobban fokozódik a háborús helyzet. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon egyeztetett Jiszráel Kac izraeli és Ali Bagheri Káni iráni külügyminiszterrel. A megbeszélések „sajnos ismételten azt bizonyították, hogy a 24. órában vagyunk” – írta a közösségi oldalán a tárcavezető.

Abban mindenki biztos lehet, hogy ha a jelenlegi biztonsági válság még egy ország területére kiterjed, akkor az ott nem fog megállni, és ebben az esetben könnyen terebélyesedhet a konfliktus egy olyan regionális háborúvá, amely fenyegetést jelenthet a globális biztonság egészére

– hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: a nemzetközi közösségnek most minden erejével arra kellene koncentrálnia, hogy meg tudjuk előzni az eszkalációt. Szijjártó Péter rögzítette, Magyarország álláspontja egyértelmű.

Nem engedhetjük meg, hogy Izraelt még egyszer ilyen terrortámadás érje, mint tavaly októberben, ugyanakkor amíg lehet, mindent el kell követni egy nagy regionális háború kitörésének megelőzése érdekében

– emelte ki. Eközben Szergej Sojgu, az orosz Biztonsági Tanács titkára Teheránba látogatott. A Zvezda orosz televízió beszámolója szerint iráni látogatásán Sojgu megbeszélést tartott Ali Akbar Ahmadiánnal, az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács titkárával, valamint az iráni fegyveres erők vezérkari főnökével, Mohammad Bagerivel. Az orosz tisztségviselőt fogadta Maszúd Peszeskján iráni elnök is, aki a helyi hírügynökségek szerint kijelentette, hogy Teherán eltökélt kapcsolatai kiszélesítésében stratégiai partnerével, Oroszországgal.

Oroszország azon államok egyike, amelyek kiálltak az iráni nemzet mellett a nehéz időkben

– hangsúlyozta Peszeskján.

Egyben meggyőződését fejezte ki, hogy a multipoláris világrend előmozdításával kapcsolatos azonos álláspontok Irán és Oroszország között bizonyosan nagyobb globális biztonsághoz, illetve békéhez fognak vezetni. Peszeskján Sojguval tartott megbeszélésén szóvá tette azt is, hogy Izraelnek a Gázai övezetben tanúsított bűncselekményei és Iszmáil Haníje Hamász-vezető meggyilkolása világos példái a nemzetközi jog és szabályok megsértésének. Moszkva ugyanakkor önmérsékletre intette a közel-keleti konfliktus szereplőit, és elítélte Iszmáil Haníje minapi teheráni megölését, amiért Irán és a támogatását élvező milíciák megtorlást helyeztek kilátásba. Moszkva mindamellett jó kapcsolatot tart fenn Teheránnal, a Hamásszal és Izraellel is, ezért korábban lehetséges közvetítőként merült fel a konfliktusban.

Borítókép: Maszúd Peszeskján iráni elnök (j) Szergej Sojgut, az orosz biztonsági tanács titkárát fogadja Teheránban 2024. augusztus 5-én (Fotó: MTI/AP/Iráni elnöki hivatal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.