Orbán Viktor erőfeszítései a jövőre irányulnak

Korai még megítélni Orbán Viktor békemissziójának eredményességét, mert a magyar miniszterelnök erőfeszítései a jövőre irányulnak – vélekedett egy interjúban Jevgenyij Sztanyiszlavov, Oroszország magyarországi nagykövete. A diplomata szerint a magyar kormányfő ma az egyetlen uniós vezető, aki a világ összes vezetőjével képes érdemi párbeszédet folytatni.

Forrás: RIA Novosztyi2024. 08. 23. 13:08
Jevgenyij Arnoldovics Sztanyiszlavov, Oroszország budapesti nagykövete
Jevgenyij Arnoldovics Sztanyiszlavov, Oroszország budapesti nagykövete (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor békemissziójának eredményességét még korai megítélni, mert a magyar miniszterelnök erőfeszítései a jövőre irányulnak, nem pedig a rövid távú médiavisszhangra – mondta el a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek adott interjújában Jevgenyij Sztanyiszlavov, Oroszország magyarországi nagykövete.

Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök kezet fog tárgyalásuk előtt Moszkvában 2024. július 5-én
Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök kezet fog tárgyalásuk előtt Moszkvában 2024. július 5-én 
(Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A diplomata szerint a magyar kormányfő ismét bizonyította, hogy ravasz politikus. Példaként azt hozza fel, hogy Orbán Viktor a Charles Michelnek címzett júliusi levelében már utalt az orosz–ukrán háború eszkalációjának lehetőségére, ami néhány héttel később, Ukrajna betörésével Oroszország Kurszki régiójába, meg is történt.

Az ukrán hadsereg „nyíltan terrorista támadást indított a polgári lakosság ellen, válogatás nélkül csapást mért az orosz polgári létesítményekre, az energetikai infrastruktúrára, és veszélyeztette a régióban található kurszki atomerőmű biztonságát” – fogalmazott a Sztanyiszlavov.

A nagykövet szerint az ukránok akciója a még meglévő csekélyke reményt is tönkretette a béketárgyalásokra.

– A jelenlegi kijevi rezsim, amely elvesztette legitimitását, megmutatta, hogy nem a békére, hanem a konfliktus eszkalálódására van szüksége, hogy fenntartsa nyugati urai támogatását, akik nem adták fel a reményt, hogy Oroszországnak – ahogy ők maguk mondják – „stratégiai vereséget” okozzanak – fogalmazott a nagykövet.

Sztanyiszlavov szerint jelzésértékű a nyugati fősodor reakciója, amely egyöntetűen elítélte Orbán kísérleteit arra, hogy legalább a feltételeket megteremtse a konfliktus befejezéséről szóló komoly beszélgetés megkezdéséhez.

Ezzel ismét megmutatták valódi agresszív szándékaikat

– vélte a diplomata.

A nagykövet bírálta Brüsszelnek a magyar uniós elnökség szabotálására tett kísérleteit is. Lehet, hogy Brüsszelben felmerül némi illúzió Magyarország nemzetközi elszigeteltségéről, de csak azért, mert maguk az eurobürokraták már régen elzárkóztak az egész világtól, és ott sem a saját törvényeik, hanem a Washingtonból érkező parancsok szerint élnek – mutatott rá Sztanyiszlavov.

Ma a magyar miniszterelnök az egyetlen olyan uniós vezető, aki képes politikai párbeszédet folytatni a világ összes vezető szereplőjével a legfontosabb nemzetközi kérdésekről – zárta gondolatmenetét Oroszország budapesti nagykövete.

Borítókép: Jevgenyij Arnoldovics Sztanyiszlavov, Oroszország budapesti nagykövete (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.