Szigorúbb törvényeket és több kitoloncolást ígér a solingeni halálos támadás után Olaf Scholz

A német kancellár megfogadta, hogy szigorítják a késekre vonatkozó törvényeket és fokozzák az elutasított menedékkérők kitoloncolását, amikor ellátogatott a késes támadás helyszínére, ahol a hatóságok egy feltételezett szíriai iszlám szélsőségest vádolnak három ember meggyilkolásával.

2024. 08. 26. 14:20
Olaf Scholz német kancellár Solingenben 2024. augusztus 26-án.
Olaf Scholz német kancellár Solingenben 2024. augusztus 26-án. Fotó: AFP/dpa/Thomas Banneyer
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaf Scholz német kancellár megfogadta, hogy szigorítják a késekre vonatkozó törvényeket és fokozzák az elutasított menedékkérők kitoloncolását, amikor hétfőn ellátogatott a késes támadás helyszínére, Solingenbe – írta a The Independent. A támadás ügyében a hatóságok egy feltételezett szíriai iszlám szélsőségest vádolnak három ember meggyilkolásával. Scholz azután beszélt a jogszabályok szigorításáról, hogy csatlakozott a regionális tisztviselőkhöz, és fehér virágot helyezett el egy ideiglenes emlékműnél Solingen városában. Ott arról beszélt, hogy dühös a támadás miatt, amelyben nyolc ember is megsebesült.

A német vezető szigorúbb törvényeket és több deportálást ígér a solingeni halálos támadás után – erősítette meg az AP hírügynökség is.

A gyanúsított szombat este jelentkezett a rendőrségen, egy nappal a város 650. évfordulója alkalmából rendezett fesztiválon történt támadás után. 

A szövetségi ügyészek vasárnap kijelentették, hogy osztja az Iszlám Állam csoport radikális ideológiáját, amelyhez egy máig tisztázatlan ponton csatlakozott, és ennek a meggyőződésének megfelelően cselekedett, amikor többször hátulról nyakon és felsőtesten szúrta meg áldozatait.

A 26 éves férfi menedékkérelmét elutasították, és tavaly Bulgáriába toloncolták volna ki, ahol először lépett be az Európai Unióba, de ez nem sikerült, mert német sajtóértesülések szerint egy időre eltűnt. Ez újjáélesztette a kormány bírálatát a migrációval és a kitoloncolással kapcsolatban, amely témában a kormány régóta sebezhető. Lépéseket tettek a probléma megoldására, például a sikertelen menedékkérők kitoloncolásának megkönnyítését célzó jogszabályokkal, amelyeket a törvényhozók januárban hagytak jóvá. Emellett törvényt hoztak a terrorcselekményeket nyilvánosan helyeslő külföldiek kitoloncolásának megkönnyítésére.

Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ilyen dolgok soha ne történjenek meg hazánkban, ha lehetséges

 – mondta Scholz a támadásról az AP szerint. Véleménye szerint a késekre vonatkozó törvények szigorításának

nagyon gyorsan meg kell történnie, és meg is fog történni.

Nancy Faeser belügyminiszter a hónap elején azt javasolta, hogy a jelenleg megengedett 12 centiméteres hosszúság helyett csak a legfeljebb hat centiméteres pengéjű kések hordását engedélyezzék.

 

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár Solingenben 2024. augusztus 26-án (Fotó: AFP/dpa/Thomas Banneyer)

 

 

 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.