A francia elnök már meg is találta a hirtelen lemondott Thierry Breton utódját

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn Stéphane Séjourné leköszönő külügyminisztert javasolta európai biztosnak „az ipari és technológiai szuverenitás és az európai versenyképesség kérdéseire összpontosítva” – jelentette be hétfőn a francia elnökség Thierry Breton belső piaci biztos hirtelen lemondását követően.

Forrás: MTI2024. 09. 16. 13:42
Thierry Breton quitte la Commission européenne, se dit désavoué par von der Leyen aro/mad/eb
Stephane Sejourne (b) beszél Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztossal (Fotó: AFP) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stéphane Séjourné „az előző ciklusban az Európai Parlamentben az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) képviselőcsoport elnöke volt, és minden szükséges kritériumnak megfelel. Az Európa iránti elkötelezettsége alapján teljes mértékben képes támogatni ezt a szuverenitási programot” – tette hozzá az Elysée-palota. 

A köztársasági elnök a 2022-es francia EU-elnökség és a 2024 áprilisában a Sorbonne-on (Európáról) tartott második beszéde óta mindig is azt képviselte, hogy Franciaország megkapja az európai biztosi kulcsportfóliót, amelynek középpontjában az ipari és technológiai szuverenitás és az európai versenyképesség kérdései állnak

 – hangsúlyozza a francia elnöki hivatal. 

Az államfő köszönetet mondott Thierry Bretonnak, aki „egy kiváló európai biztos”, s aki „jelentősen hozzájárult az európai szuverenitás politikájának előmozdításához a digitális technológia területein, az európai védelmi ipari és technológiai alapok támogatásához, valamint az Európai Unió egységes piaca ellenálló képességének erősítéséhez a Covid-válság idején”. 

Thierry Breton belső piaci biztos hétfőn jelentette be, hogy azonnali hatállyal lemond. A francia politikus a lépést azzal indokolta, hogy bár a francia kormány második ciklusra is őt akarta jelölni a biztosi tisztségbe, von der Leyen igyekezett meggyőzni Párizst, változtassa meg a döntést, és ezért cserébe kész volt „egy nagyobb fontossággal bíró pozíciót” juttatni az új francia jelöltnek. Emellett azt vetette von der Leyen szemére, hogy személyes okok vezették lépésében, továbbá sérelmezte, hogy az elnök nem egyeztetett vele azelőtt, hogy Emmanuel Macron francia államfővel beszélt volna.

Borítókép: Stéphane Séjourné (b) beszél Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztossal (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.