A Frontex és az UNHCR megerősítette együttműködését Európa határainak védelme terén

A bevándorlás növekvő kihívásai közepette is biztosítani kell Európa határainak védelmét.

2024. 09. 17. 19:47
A Frontex egyik francia tagja járőrözik az észak-franciaországi Calais-ban, 2024. július 25-én a Csatorna-átkelő terminálon
A Frontex egyik francia tagja járőrözik az észak-franciaországi Calais-ban, 2024. július 25-én a Csatorna-átkelő terminálon Fotó: AFP/Bernard Barron
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A határvédelem megerősítéséről és a humanitárius védelemről írt alá megállapodást kedden az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR). A megállapodás célja a határok hatékony védelme, ennek keretében pedig a felek szakértői tapasztalatokat és információkat is megosztanak egymással – olvasható a Frontex közleményében.

A megállapodás fő területei között van az információcsere mellett az összehangolt munka a határ menti műveletek során, illetve a migrációt, a határok biztonságát, a menedékkérők védelmét érintő kérdések egységes megközelítése.

Az aláírók kiemelték, hogy a bevándorlás növekvő kihívásai közepette is igyekeznek biztosítani Európa határainak védelmét, azonban mindent megtesznek azért, hogy a menedékkérők jogait és méltóságát tiszteletben tartsák.

Hans Leijtens, a Frontex vezetője elmondta: az ENSZ szervezettel kötött egyezményben az ügynökség megerősíti elkötelezettségét az emberi jogok tiszteletben tartására a határvédelem minden szakaszában.

A partnerség újabb lépés egy olyan rendszer kiépítése felé, amelyben a határvédelem és a humanitárius védelem kéz a kézben jár

– jelentette ki. „A megújított partnerség hivatalossá teszi a 2008-ban kezdődött együttműködést a felek között, és utat nyit a két szervezet által végzett közös munka hatékonyabbá tétele felé” – tudatták a közleményben.

Borítókép: A Frontex egyik francia tagja járőrözik az észak-franciaországi Calais-ban 2024. július 25-én a Csatorna-átkelő terminálon (Fotó: AFP/Bernard Barron)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.