A Moszad állhat a személyhívók felrobbanása mögött

Egy magas rangú libanoni biztonsági forrás szerint a Moszad izraeli titkosszolgálat csempészhetett robbanóanyagot a Hezbollah libanoni siíta terrorszervezet által rendelt ötezer személyhívóba, hónapokkal a keddi robbanások előtt. A halottak száma tizenkettőre emelkedett, a sérültek közül mintegy kétszázan válságos állapotban vannak.

2024. 09. 18. 7:09
Mentőautó Bejrútban a személyhívók robbanása után
Mentőautó Bejrútban a személyhívók robbanása után (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Moszad izraeli titkosszolgálat juttathatott robbanóanyagot a Hezbollah libanoni siíta terrorszervezet által rendelt ötezer személyhívóba – árulta el a Reuters hírügynökségnek egy magas rangú libanoni biztonsági forrás. A Hezbollah még az év elején rendelte meg a csipogókat.

A siíta terrorszervezet tagjai előszeretettel használják a kommunikációra a szöveges üzenetek megjelenítésére képes eszközöket, hogy az izraeli hatóságok ne tudják bemérni őket.

A Reuters libanoni forrása szerint a Moszad a készülékeket „gyártási szinten” módosította: egy robbanóanyagot tartalmazó lapot helyezett el bennük, amely egy bizonyos kód hatására felrobban, azonban nagyon nehéz kimutatni, a szkennerek nem érzékelik.

Bár a személyhívók a tajvani Gold Apollo márkajelzését viselik, a cég szerint nem ők, hanem egy európai cég gyártotta őket, amelyet azonban nem nevezett meg.

A híradások eleinte kilenc halottról szóltak, azonban reggelre tizenkettőre emelkedett a halálos áldozatok száma – írja a The Times of Israel izraeli napilap.

Firasz Abjád libanoni egészségügyi miniszter szerint a 2750 sérült közül mintegy kétszáznak válságos az állapota. A sérültek közül sokan a Hezbollah síita milícia tagjai, illetve köztük van Modzstaba Amani iráni nagykövet is – áll az MTI tudósításában.

Ziad Makari tájékoztatási miniszter izraeli agresszióról beszélt, a külügyi tárca pedig veszélyes és szándékos izraeli eszkalációról, amelyet „a (Gázai övezeti) háború jelentős, Libanonnal szembeni kiterjesztésére vonatkozó fenyegetések kísértek”.

A Libanonban jelentős befolyással bíró Irán-barát milícia szintén Izraelt tette felelőssé a történtekért, és közölte, hogy a zsidó állam „méltó büntetést fog kapni gyilkos agressziójáért”.

A Hezbollah egyúttal közölte, hogy a szervezet vezetője, Haszan Naszrallah nem sérült meg.

Beszámolók szerint Libanonban szinte mindenütt történtek ilyen robbanások kedden, azonban az esetek többsége a Hezbollah ellenőrzése alatt álló területekre, így Bejrút déli kerületeire összpontosult. Izrael egyelőre nem adott ki hivatalos reakciót.

Borítókép: Mentőautó Bejrútban a személyhívók robbanása után (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.