Alexander Stubb külpolitikai ügyként vitázna Finnország szexuális és nemi kisebbségeinek támogatásáról

Ville Tavio külkereskedelmi és fejlesztési miniszter döntését kommentálta a finn köztársasági elnök.

2024. 09. 25. 15:14
Alexander Stubb finn elnök teljesen kiakadt a miniszteri döntéstől
Alexander Stubb finn elnök teljesen kiakadt a miniszteri döntéstől Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ville Tavio külkereskedelmi és fejlesztési miniszter júniusban döntött arról, hogy Finnország nem vesz részt az ukrajnai újjáépítéssel kapcsolatos egyenlőségi koalícióban. Az Yle, Finnország közszolgálati médiuma szerint Alexandre Stubb bírálta a külügyminisztériumot, és arra utalt, hogy a finn külpolitikai vezetésben „vannak nézeteltérések az értékeket illetően” – írta a Helsingin Sanomat (HS).

– Remélem, a jövőben nem fogunk hasonló hibákat látni a külügyminisztérium részéről, hogy az elnök nem értesül a külkereskedelmi és fejlesztési együttműködési miniszterhez tartozó, de a mi kül- és biztonságpolitikánkkal kapcsolatos ügyekről

 – mondta Stubb az Yle szerint.

A döntésről elsőként beszámoló MTV hírei szerint több hivatalos forrás szerint Tavio azért döntött úgy, hogy Finnország kimarad a szövetségből, mert az a nemi és szexuális kisebbségek ügyét is támogatja.

Tavio nem tagadta az ügyet az MTV-nek, és azt mondta, hogy Ukrajna humanitárius segélyeinek középpontjában leginkább a fogyatékkal élők és az idősek álltak.

Az MTV hírei szerint Stubb New Yorkban azt mondta, hogy Ukrajna támogatása szexuális és nemi kérdésekben is folytatódik, mint eddig.

Stubb azt is tervezi, hogy a köztársasági elnök és a kormány kül- és biztonságpolitikai miniszteri bizottsága soron következő találkozóján Petteri Orpo miniszterelnökkel szélesebb körben is tárgyal arról, hogy Finnország külpolitikája részeként támogatja a szexuális és nemi kisebbségeket, az Yle jelentése szerint.

Borítókép: Alexander Stubb finn elnök teljesen kiakadt a miniszteri döntéstől (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.