Az ukrán katonai hírszerzés vezetője sejtelmes nyilatkozatot tett

Ukrajna bebizonyította a világnak, hogy a Fekete-tenger már nem tartozik Oroszországhoz – véli Kirilo Budanov.

Forrás: Unian2024. 09. 07. 14:44
Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke részt vesz a Kijev Stratcom Fórum 2024 rendezvényen Kijevben, 2024. március 27-én
Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke részt vesz a Kijev Stratcom Fórum 2024 rendezvényen Kijevben, 2024. március 27-én Fotó: AFP/NurPhoto/Maxim Marusenko
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legjobb ukrán szakemberek által jelenleg fejlesztett pilóta nélküli rendszerek már képesek akár 1800 kilométeres távolságból is eltalálni orosz katonai célpontokat – jelentette be az ukrán védelmi hírszerzés vezérkari főnöke, Kirilo Budanov Facebook-bejegyzésében a katonai hírszerzés napja alkalmából – írta az Unian.

Azok a katonai repülőterek, amelyek állandó fenyegetést jelentenek a békés ukrán városokra, megremegnek majd a légitámadásoktól. Az orosz infrastruktúra egésze veszteségeket szenved majd. Oroszország a provokálatlan háború és egy szuverén állam földje elleni támadás rossz útját választotta.

Budanov arról is írt, hogy az ukrán katonai hírszerzés sikeres akcióinak köszönhetően Ukrajna idén bebizonyította a világnak, hogy a Fekete-tenger nem Oroszországé.

Egy ukrán katona egy MANPADS (Man-Portable Air-Defence Systems) "Stinger" légvédelmi fegyvert tart, miközben lehetséges légi célpontokat keres, az Ukrán Állami Határszolgálat Tengerészeti Őrsége hajójának fedélzetén, miközben az Ukrajna északnyugati részén járőrözik
Ukrán katona egy MANPADS (Man-Portable Air-Defence Systems) „Stinger” légvédelmi fegyverrel az Ukrán Állami Határszolgálat Tengerészeti Őrsége hajóján (Fotó: AFP/Anatolij Stepanov)

„Kényszerítettük az ellenséget, hogy biztonságos távolságba helyezze a flottáját, hogy elhagyja a tengeri határokat, amelyeket sokáig a sajátjuknak tekintettek. Ez azonban illúzió. […] A büntetést el lehet halasztani, de soha nem lehet eltörölni” – hangsúlyozta Budanov.

Azt is megjegyezte, hogy az év során az ukrán katonai kiberszakértők több tucat sikeres műveletet hajtottak végre és értékes információkat szereztek Ukrajna számára, behatoltak az agresszor állam adatbázisaiba, és megtalálték a gyenge pontokat. Hangsúlyozta: nem ez az egyetlen információforrása Kijevnek az orosz katonai és politikai parancsnokság tevékenységéről.

A félelemre és brutalitásra épülő orosz államiságnak lejárt az ideje. Folytatódik a támogatói hálózatunk bővítése és a háttérben zajló szabotázsakciók is.

MiG-31K repülőgép a győzelem napjának 76. évfordulóján a Vörös téren, Moszkvában, 2021. május 9-én
MiG–31K repülőgép a győzelem napjának 76. évfordulóján a Vörös téren, Moszkvában, 2021. május 9-én (Fotó: Anadolu/AFP Sefa Karacan)

Augusztus 16-án az ukrán hírszerzési igazgatóság csapást mért az oroszországi Szavszlejka katonai repülőtérre. Kirilo Budanov elmondta, hogy ez az ukrán drónok által végrehajtott támadás egy MiG–31K Foxhound elfogó repülőgép és két IL–76 Candid szállító repülőgép megsemmisítését eredményezte.

Borítókép: Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke részt vesz a Kijev Stratcom Fórum 2024 rendezvényen Kijevben, 2024. március 27-én (Fotó: AFP/NurPhoto/Maxim Marusenko) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.