HIMARS rakétarendszereket vásárol Horvátország az Egyesült Államoktól

Horvátország nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszereket vásárol az Egyesült Államoktól – írta a Vecernji List című horvát napilap vasárnap a horvát védelmi minisztérium közleménye alapján.

Forrás: MTI2024. 09. 01. 9:23
Himars rakéta-sorozatvető a lengyel fegyveres erők napján
Himars rakéta-sorozatvető a lengyel fegyveres erők napján Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minisztérium közleménye szerint az amerikai külügyminisztérium jóváhagyta nyolc HIMARS M142 amerikai gyártmányú nagy hatótávolságú rakéta-sorozatvető eladását Horvátországban 390 millió dollár értékben.

„A végleges összeg azonban 300 millió dollár lesz, mert a 390 millió dollár az érték maximális meghatározása volt” – írták, hozzátéve, hogy a minisztérium az év végére várhatóan aláírja a megállapodást Washingtonnal.

A jóváhagyás újabb bizonyítéka annak, hogy Zágráb folyamatosan és elkötelezetten fektet a horvát hadsereg modernizálásába a legújabb technológiák megvásárlásával – hangsúlyozta a tárca.

A horvát lap emlékeztetett: Európában HIMARS rakétarendszerei csak Ukrajnának, Lengyelországnak és Romániának vannak.

Borítókép: HIMARS rakéta-sorozatvető a lengyel fegyveres erők napján (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.