Katonákat toborzott az ukránoknak a Trump életére törő férfi

Széles körben ismert volt, de nem örvendett túl jó hírnévnek az Ukrajnában harcoló külföldiek körében a Trump elleni merényletkísérlettel vádolt Ryan Routh. Amerikai sajtóhírek szerint sikerült néhány katonát toboroznia az ukrán nemzetközi légióba, de az egység vezetője tagadja, hogy elfogadta volna Routh segítségét. Mindenesetre nem ez az első alkalom, hogy a békepárti meggyőződése miatt törnek egy politikus életére.

2024. 09. 18. 10:32
Ryan Routh, a Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje elleni merényletkísérlettel gyanúsított férfi egy kijevi tüntetésen
Ryan Routh, a Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje elleni merényletkísérlettel gyanúsított férfi egy kijevi tüntetésen (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ryan Routh, a Donald Trump volt amerikai elnök, republikánus elnökjelölt elleni merényletkísérlet vádjával őrizetbe vett férfi Ukrajnában ideje nagy részét azzal töltötte, hogy egy olyan félkész tervet igyekezett erőltetni, amelynek értelmében afgán, iraki és szíriai harcosokat hozott volna segítségül az ukránoknak. Ezt három, az amerikai Time magazinnak nyilatkozó ukrán kapcsolata mondta.

Egy ukrajnai ismerőse szerint Routh toborzott is néhány harcost a nemzetközi légió egyik egységébe. A 2. nemzetközi légió parancsnoka, Ruszlan Mirosznyicsenko ezredes azonban tagadja, hogy valaha is elfogadta volna Routh segítségét – mutat rá a Zn.ua ukrán hírportál.

Tettei és hozzáállása nagyon gyakran nem feleltek meg az ukrán fegyveres erők hivatalos politikájának a nemzetközi légióba való toborzás tekintetében

– nyilatkozta az ezredes.

Ukrajnai ismerősei szerint Routh  „gyakorlatilag hajléktalan” volt Kijevben, és néha olyan ukrán katonai egységek bázisain vagy laktanyáiban lakott, amelyek megengedték neki, hogy ott szálljon meg.

Routh a közösségi médiában közzétett posztjaiban úgy fogalmazott, hogy akár meghalni is hajlandó lenne Ukrajnáért – írja a The New York Times amerikai napilap. Egy interjúban, amelyet ugyanennek a lapnak adott a férfi, szintén elmondta, hogy afgán katonákat tervez toborozni az ukrán frontra, és akár illegálisan is becsempészné őket Ukrajnába.

Mint arról beszámoltunk, nem ez az első eset, hogy egy háborúpárti merénylő az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos nézetei miatt tör egy politikus életére. Juraj Cintuláról, aki májusban ötször lőtt rá Robert Fico szlovák kormányfőre, a nyomozás kiderítette, hogy korábban politikai gyűléseken vett részt, ahol háború- és Ukrajna-párti jelszavakat skandált.

Borítókép: Ryan Routh, a Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje elleni merényletkísérlettel gyanúsított férfi egy kijevi tüntetésen (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.