Kordában tartaná a migrációt Hollandia

A holland király a migráció hatásairól beszélt.

Forrás: MTI2024. 09. 17. 19:57
DEN HAAG - King Willem-Alexander will read the speech from the throne to members of the Senate and House of Representatives in the Royal Theatre. Since the restoration of the Ridderzaal, King Willem-Alexander reads the speech from the throne in the theater on Budget Day. ANP SEM VAN DER WAL netherlands out - belgium out (Photo by Sem van der Wal / ANP MAG / ANP via AFP)
Vilmos Sándor holland király Fotó: ANP via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányprogram egyik legfontosabb témája a migráció kordában tartása; a menekültek, a családegyesítés, a vendégmunkások és a Hollandiában tanuló külföldiek miatt a holland népesség a vártnál sokkal gyorsabban nő, ami komoly nyomást gyakorol a közszolgáltatásainkra és a társadalmunk életmódjára – jelentette ki Vilmos Sándor holland király kedden az új parlamenti ülésszak megnyitása alkalmából Hágában elmondott trónbeszédében.

Mint hangsúlyozta, különösen a menekültügyi rendszerben alakultak ki égető problémák, ezért a kormány minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban csökkentse a menedékkérelmek számát.

Ennek érdekében fel kell gyorsítani a menekültügyi eljárásokat és külön létesítményeket kell létrehozni azok számára, akiknek kevés esélyük van a tartózkodási engedély megszerzésére. Azonnali szankciókat kell bevezetni a biztonságos országokból érkező, antiszociális magatartást tanúsító emberekkel szemben 

– taglalta.

Megemlítette, hogy a kormány ideiglenes menekültügyi válságtörvényt dolgoz ki a menedékkérők számának csökkentése érdekében, megállapodásokat köt más országokkal, hogy megállítsa az emberkereskedelmet és az embercsempészetet, és elősegíthesse az illegális migrációs útvonalak felszámolását.

Hollandia Európában is keményen szorgalmazza az előrelépést ezekben a kérdésekben. Az új uniós migrációs és menekültügyi paktum 2026-os bevezetése előtt Hollandia sokkal szigorúbb befogadási rendszert fog bevezetni. A visszaküldésben való együttműködés elmulasztása bűncselekménynek minősül majd, és a holland útlevél megszerzésének feltételei is szigorodnak

– jelentette be.

Az uralkodó arról is beszélt, hogy a társadalom legfőbb problémáinak nagy része – a többi között a migráció, a mezőgazdaság helyzete és a szűkülő lakáspiac – „a túl sok szabály, és az eljárások túlságosan nagyfokú bonyolultságából” fakad.

Véleménye szerint sok esetben ezek a szabályok nem illeszkednek a mindennapi gyakorlathoz. 

Egyre inkább eltűnnek olyan dolgok, amelyeknek nagyon is normálisnak kellene lenniük, mint például a tető a fejünk felett, a megfelelő jövedelem vagy a megszokott lakókörnyezet. Ez a bizonytalanság aláássa az emberek függetlenségét, ami pedig ingerlékenységhez és a szolidaritás elvesztéséhez is vezet

– mutatott rá.

Mint mondta, a szabályok egyszerűsítésére van szükség, valamint több teret és biztonságot kell biztosítani az állampolgárok számára, ehhez jó kormányzásra és jobb jogállamiságra van szükség.

Borítókép: Vilmos Sándor holland király (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.