Nagy szükség volt erre: az amerikai haditengerészet bemutatta az első „gendersemleges tengeralattjárót”

A járművet férfiakra és nőkre szabva tervezték.

Forrás: Origo2024. 09. 18. 21:59
Members of the crew await US President Joe Biden and First Lady Jill Biden to pose for a photo after the commissioning commemoration ceremony  for the Virginia-Class submarine USS Delaware at the Port of Wilmington in Wilmington, Delaware, on April 2, 2022. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
Illusztráció Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton állt hadrendbe az amerikai haditengerészet soraiban a USS New Jersey tengeralattjáró korvett. A Virginia osztályú tengeralattjárót a flotta első „gendersemleges” hadihajójaként emlegetik, legénysége 135 haditengerészből áll, írta meg az Origó. 

A USS New Jersey parancsnoka, Steve Halle parancsnok a Middletownban található Earle haditengerészeti állomáson a hajó üzembe helyezési ünnepségén a Fox News tudósítása szerint úgy fogalmazott:

Önök a bolygó legösszetettebb hadiplatformját üzemeltetik, és kiválóságra törekszenek (…) Kimagasló szakmaiságunkat a legénység nemi integrációja és a sokszínűségünk tovább fokozza. Minden tekintetben felülmúltuk az elvárásokat, és minden akadályt leküzdöttünk.

A New Jersey az első olyan amerikai hadihajó, amelyet kifejezetten a férfi és női legénység teljes integrációjára terveztek. Az Atlanti Tengeralattjáró Erők parancsnoka a Stars and Stripesnek büszkén jelentette ki:

A tengeralattjáró legénysége immáron a nemek szerint teljesen integrált haderő.

A USS New Jersey tengeralattjárón külön alvó- és fürdőhelyiségeket hoztak létre, valamint lejjebb építették a kezelőszerveket, hogy azok a nőknek is könnyebben elérhetők legyenek, valamint lépcsőket tettek a háromemeletes ágyak és az egymásra helyezett mosógépek mellé. Robert Gaucher tengernagy szerint az elmúlt öt évben, miután a haditengerészet megszüntette a nők tengeralattjárókon való szolgálatára vonatkozó tilalmat, a tengeralattjárókon szolgáló női tisztek és tengerészek száma megduplázódott, illetve megháromszorozódott. Augusztusban 730 nő volt beosztva tengeralattjárókra.

A tengeralattjárókon szolgálatot teljesítő női katonák támogatása érdekében a tengeralattjáró-haderő, kezdve a New Jersey-vel, beleértve az összes jövőbeli nukleáris meghajtású tengeralattjárót és az új Columbia osztályú ballisztikus rakétákat szállító tengeralattjárókat is, gendersemleges módon építi meg

– tette hozzá a főtiszt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.