Ők az új ügyvezető alelnökök az Európai Bizottságban

Ursula von der Leyen döntött, kiválasztotta a hat személyt, akik az ügyvezető alelnöki pozíciót fogják betölteni az új Európai Bizottságban.

Forrás: Politico2024. 09. 17. 11:15
Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A strasbourgi plenáris ülésszak második napján Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felfedte, hogy kik lesznek a következő ügyvezető alelnökök. Hat személyt nevezett meg – négy nő és két férfi biztos van a csapatban: Teresa Ribera (Igazságos és versenyképes átállás), Henna Virkkunen (Biztonság és demokrácia), Stéphane Séjourné (Jólét és ipari stratégia), Kaja Kallas (Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője), Roxana Mînzatu (Emberek, készségek és felkészültség), Raffaele Fitto (Kohézió és reformok).

A bejelentés egy nappal azután érkezett, hogy Thierry Breton volt francia biztos felmondott, és Ursula von der Leyen bizottsági munkáját kritizálta. Elmondása szerint Ursula von der Leyne befolyásos tárcát ajánlott Emmanuel Macron francia elnöknek, amennyiben új jelöltet állít, így jött a képbe Stéphane Séjourné francia külügyminiszter. A Bloomberg szerint Macron elnök több tárgyalást is folytatott az Európai Bizottsággal arról, hogy Franciaország számára egy új, nagyobb hatalommal bíró pozíciót alakítsanak ki, amelyben a francia biztos felügyelné a blokk versenyképességének fokozására irányuló összes erőfeszítést.

Borítókép: Ursula von der Leyen (Fotó: AFP/Frederick Florin) 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.