Orbán Viktor békemissziója ragadós, Scholz is békét akar

Békekonferencia Oroszországgal? Scholz kancellár arról akar tárgyalni, hogyan lehetne gyorsabban véget vetni Putyin Ukrajna elleni háborújának. Moszkvát is be kell vonni, ebben egyetért Kijevvel.

Forrás: Spiegel2024. 09. 08. 17:33
Olaf Scholz német kancellár
Olaf Scholz német kancellár Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaf Scholz szövetségi kancellár intenzívebb diplomáciai erőfeszítéseket támogat az ukrajnai orosz agressziós háború befejezése érdekében. „Úgy vélem, hogy most van itt az ideje annak, hogy megvitassuk, hogyan lehet ebből a háborús helyzetből kilábalni és gyorsabban békét teremteni, mint ahogyan az jelenleg látszik” – mondta az SPD politikusa a ZDF-nek adott interjújában. Az interjút a Spiegel szemlézte.

Arra a kérdésre, hogy legyen-e újabb békekonferencia, így válaszolt: „Biztosan lesz újabb békekonferencia. És az (ukrán) elnök és én egyetértünk abban, hogy Oroszországgal is kell egyet tartani”.

Scholz kitért a kérdés elől, hogy megbízik-e még Volodimir Zelenszkij ukrán elnökben, miután kiderült, hogy egy ukránok állítólag részt vettek az Északi Áramlat gázvezetékek elleni szabotázsakcióban.

„Jó a kapcsolatom Volodimir Zelenszkijjel” - mondta a kancellár. „Ugyanakkor teljesen világos számomra, hogy ezt az ügyet tisztázni kell”. 

A ZDF-nek adott nyári interjúban szóba kerültek az SPD gyenge választási eredményei és alacsony népszerűségi mutatói is. Olaf Scholz azonban nem akar bizalmi szavazást kiírni. A kormánynak többsége van a feladatok elvégzéséhez, jelentette ki. Ami az SPD gyenge szereplését illeti a szeptember eleji szászországi és türingiai tartományi választásokon, Scholz azt mondta, hogy ezeket az eredményeket „nem lehet szépíteni”. Különösen az AfD választási eredményei voltak „lehangolóak”.

A kancellár elismerte, hogy a legutóbbi választási eredményeknek köze van ahhoz is, hogy „egyes polgárok nem értenek egyet az Ukrajnának nyújtott támogatásunkkal”. Úgy véli azonban, hogy ez a helyes lépés, és ehhez ragaszkodni fog.

Korábban már több cikkben is beszámoltunk arról, hogy Németországban komoly viták vannak arról, vajon képesek lesznek-e támogatni Ukrajnát. Németország azt tervezi, hogy csökkenti az Ukrajnának küldött támogatást, vetette fel a brit The Telegraph korábban.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár (fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.