Özönvízszerű esőzések villámárvizeket okoztak a francia Riviérán

Egy hirtelen érkezett özönvízszerű esőzést követően árvíz ömlött hétfőn az utcákra a dél-franciaországi Cannes-ban és Antibes-ban.

2024. 09. 23. 16:30
Antibesben aktív a rendőri jelenlét (képünk illusztráció)
Antibesben aktív a rendőri jelenlét (képünk illusztráció) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia Riviérán a francia meteorológiai szolgálat hétfőn riasztást rendelt el zivatarok és felhőszakadás miatt. A France Météo előrejelzése szerint a nap nagy részében további zivatarok várhatók, mielőtt Olaszország felé vennék az irányt.

 A Nice Matin regionális napilap szerint a vihar különösen heves volt Cannes-ban: egy óra alatt mintegy 26 milliméter eső esett, ebből 12 perc alatt 18 milliméter, ami tíznapi esőzésnek felel meg.

A lap honlapján közzétett felvételek szerint a tengerparti kisváros több utcáját elöntötte a víz, magával sodorva parkoló gépkocsikat, motorokat, kukákat. A közösségi oldalakon is közzétett videókon látható, amint a víz járműveket sodor el a városközpontban.

Ma reggel világvége-hangulat uralkodik a Croisette-en Cannes-ban

 – írta egy felhasználó, aki egy elárasztott utcát filmezett le.

A cannes-i önkormányzat délelőtt az X közösségi oldalon jelezte, hogy a város „magyarázatot vár”, majd egy újabb posztban azt írta, hogy „károkat jelentettek pincékben és üzlethelyiségekben”, de „nincsenek áldozatok vagy sérültek, a helyzet normalizálódik”.

A cannes-i városvezetés nem kapott semmilyen figyelmeztetést a vihar intenzitásáról sem a Météo-France-tól, sem az illetékes Alpes-Maritimes megye prefektúrájától, amely csak a vihar elmúltával adott ki riasztást. 

A város „magyarázatot fog kérni” a prefektúrától és a Météo-France-tól, de megerősítette, hogy „a jelenséget kezelte”, biztonsági intézkedésként lezárták a város alacsonyan fekvő részeit, és az érzékeny szektorokban aktiválták a szivattyúkat.

Az X-en David Lisnard polgármester azt írta: „Nem kaptunk riasztást, sem időjárási előrejelzést, a helyzetet a helyszínen kezelték az önkormányzati csapatok”, hozzátéve, hogy egy „válságstáb jött létre kora reggel”.

Borítókép: Antibes-ben aktív a rendőri jelenlét (képünk illusztráció) (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.