Pénzügyi válsághelyzet – Ukrajna ismét adóemelésre készül

Az ukrán pénzügyi tárca vezetője szerint Kijev már nem számíthat külföldi hitelekre, az idei első negyedévben Ukrajna a szükséges külső támogatások mindössze egytizedét kapta meg.

Forrás: TASZSZ2024. 09. 27. 21:47
Illusztráció
Illusztráció Forrás: NurPhoto/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel szűkösek az anyagi forrásaink és elfogytak a lehetőségek, az ukrán kormány arra kényszerül, hogy ismét megemelje az adókat – jelentette be Szerhij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter egy kijevi megbeszélésen, írta a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Szerhij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter 2023. június 21-én Londonban az Ukrajna helyreállítási konferenciájának első napján megtartott nyitóülésen
Szerhij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter 2023. június 21-én Londonban az Ukrajna helyreállítási konferenciájának első napján megtartott nyitóülésen (Fotó: AFP/ REUTERS/Hannah McKay/

Az adóemelés szükséges és elkerülhetetlen, nincs más út. A hazai hitelfelvétel elérte a kritikus szintet, és csak a rendszer szinten tartására elég. Így minden rendelkezésre álló forrás fel lesz használva a meglévő adósságok törlesztésére.

– mondta a miniszter az Ukrinformnak. A tárcavezető szerint Ukrajna már nem számíthat külföldi hitelekre: az idei év első negyedévében Kijev a szükséges külső támogatásnak csak egytizedét kapta meg.

„Idén a partnerek 41,3 milliárd dollárt biztosítanak, jövőre ez az összeg várhatóan 38,4 milliárd dollár lesz. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kifizetések stabilak lesznek” – húzta alá.

Szeptember 17-én az ukrán Verhovna Rada első olvasatban elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely 2024-ben 1,4 milliárd dollár, 2025-ben pedig 3,3 milliárd dollár pluszadóbevételt hozna.

A törvényjavaslat előírja a háborús illeték 1,5 százalékról öt százalékra történő emelését, az egyéni vállalkozók több csoportjának adóemelését, a benzinkutakra vonatkozó előlegfizetési díjakat, a pénzintézetek 25 százalékos nyereségadóját, havi jövedelem adatszolgáltatást minden állampolgár számára, valamint ötvenszázalékos adót a banki kamatjövedelmek után. Korábban a média arról is beszámolt, hogy a Nemzetközi Valutaalap szakértői továbbá a hozzáadott érték adó kétszázalékos emelését is szorgalmazzák.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: NurPhoto/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.