Reagált az EU az Irakban végrehajtott kivégzésekre

Aggodalmát fejezte ki az Európai Unió Külügyi Szolgálata (EEAS) az Irakban végrehajtott halálbüntetések, beleértve az egy nap alatt végrehajtott kivégzések növekvő száma miatt pénteken.

Forrás: MTI2024. 09. 27. 15:18
Illusztráció
Illusztráció Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az erről szóló közleményben a szolgálat részéről kiemelték, hogy az EU határozottan, minden körülmények között ellenzi a halálos ítéletet, amely nem egyeztethető össze az ember élethez való elidegeníthetetlen jogától, és felhívták a figyelmet arra, hogy Irakban jelenleg is mintegy nyolcezer halálraítélt vár kivégzésre.

Az Európai Unió sürgeti Irakot, vezessen be moratóriumot a halálbüntetésre, hogy később végleg eltörölhesse

– olvasható a közleményben, amelyben hozzáteszik, hogy az EU továbbra is azon dolgozik, hogy a büntetés ezen formája megszűnjön mindazokban az országokban, ahol még alkalmazzák. Iraki biztonsági források a héten tudatták, hogy kivégeztek 21 elítéltet terrorizmus vádja miatt; az utóbbi hónapokban ez volt a legnagyobb méretű kivégzés. Bagdadot korábban már több bírálat érte, jogvédők szerint ugyanis gyakoriak a gyorsított eljárásban lefolytatott perek, a kínzással kicsikart vallomások, és elégtelen a vádlottak jogi képviselete.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.