Rengeteg a halott és a sérült Izrael és a Hezbollah támadásai után + videó

Kétszázhetvennégyre nőtt a halálos áldozatok száma, és több mint ezren megsebesültek a Libanon déli részén végrehajtott izraeli légicsapásokban.

Forrás: MTI2024. 09. 23. 20:05
Smoke billows from the site of an Israeli airstrike on the Lebanese city of Baalbeck in the Bekaa valley on September 23, 2024. Israeli air strikes killed 274 people, including 21 children, in south Lebanon on September 23, the Lebanese health minister said, in by far the deadliest cross-border escalation since war erupted in Gaza on October 7. (Photo by Nidal SOLH / AFP)
Füst száll fel Libanonban egy izraeli támadás után Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétszázhetvennégyre nőtt a halálos áldozatok száma, és több mint ezren megsebesültek a Libanon déli részén végrehajtott izraeli légicsapásokban a libanoni egészségügyi minisztérium hétfői közlése szerint. 

A halottak között 21 gyerek van. 

Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy Izraelben a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet rakétái sebesüléseket és tüzeket okoztak.

Az izraeli vadászgépek már nemcsak Dél-Libanonban, hanem az ország belső, északibb részein is támadják a Hezbollah célpontjait, és a síita milícia rakétái is egyre mélyebben hatolnak be Izraelbe. Nyolc újabb településen volt légiriadó a háború tavaly őszi kitörése óta először.

Az izraeli légierő hétfő reggel óta a Hezbollahhoz tartozó több mint háromszáz célpontot támadott, ezt a számot a vezérkari főnök is megerősítette a tel-avivi főhadiszálláson. 

A légicsapásokban életét vesztette a Hezbollah egyik magas rangú tisztségviselője, Ali Aburia.

Tömegesen hagyják el otthonaikat a Dél-Libanonban élők
Fotó: AFP

A libanoni áldozatok között nők, gyerekek és egészségügyi dolgozók is vannak az ország egészségügyi minisztériuma szerint, s az ott élők tömegesen menekülnek az ország északi része felé. 

Egy libanoni telefontársaság azt jelentette, hogy Izrael több mint nyolcvanezer telefonhívásban figyelmeztette a dél-libanoniakat, hogy hagyják el otthonukat.

A Hezbollah közölte, hogy válaszul rakétákkal támadta Izrael katonai létesítményeit. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint mintegy harmincöt rakétát észleltek Cefat térségében, ezek közül több lakatlan területen csapódott be, és többet el is fogott az izraeli légvédelem. Számos rakéta ért földet a Kineret- (Genezáreti)-tó környékén.

A lezuhanó lövedékek hatására keletkezett tüzek eloltására hét tűzoltóegységet hívtak a libanoni határtól mintegy negyven kilométerre fekvő Amiad kibuc környékére.

Ketten könnyebben megsebesültek Észak-Izraelben, a goláni kereszteződésben egy becsapódó rakétától. Egy 59 éves férfit repesz sebesített meg, egy 25 éves férfi pedig az óvóhelyre tartva szenvedett el sebesülést. Három további sebesültet szállítottak a tiberiasi kórházba.

– Olyan idők jönnek, amikor a közvéleménynek higgadtan és fegyelmezetten végre kell hajtania a polgári védelem utasításait

– mondta Joáv Galant védelmi miniszter hétfőn.

Borítókép: Füst száll fel Libanonban egy izraeli támadás után (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.