Szabadul a börtönből az EP-képviselő

Albánia jóváhagyta Fredi Beleri görög nemzetiségű EP-képviselő próbaidős szabadlábra helyezését. A döntés azután született, hogy tizenhat hónapot börtönben töltött szavazatvásárlás miatt.

Forrás: Brussels Signal2024. 09. 04. 19:32
Fredi Beleri támogatói egy tüntetésen
Fredi Beleri támogatói egy tüntetésen Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel másfél év után a bíróság elfogadta Fredi Beleri EP-képviselő kérelmét, hogy szabadlábra helyezzék, mivel börtönbüntetése kétharmadát letöltötte. Belerit azzal a feltétellel engedték ki a börtönből, hogy folyamatosan kapcsolatban kell állnia a hatóságokkal, miközben Brüsszelben ellátja európai parlamenti képviselői feladatait, közölte a Brussels Signal. 

Tizenhat hónapnyi folyamatos fogva tartás után szabad vagyok és büszke, de semmiképpen sem boldog. Ennek az az oka, hogy Albániában nem tisztelik a jogállamiságot és a demokráciát, nem működtek az intézmények, nem szolgáltattak igazságot

– nyilatkozta Fredi Beleri. 

Az albániai görög kisebbséghez tartozó politikust a tavaly májusi önkormányzati választásokon Himare tengerparti város polgármesterének választották meg.

Nem sokkal ezután szavazatvásárlás gyanújával őrizetbe vették, majd vesztegetés vádjával két év börtönre ítélték. Úgy szerepelt a neve az Új Demokrácia EP-jelöltjei között, hogy közben már rácsok mögött volt. 

Az Albán Központi Választási Bizottság alkotmányellenesnek ítélte Beleri mandátumát, és új választásokat írt elő. A döntés után a politikus közölte, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához fog fordulni. Beleri a SKAI görög hírügynökségnek azonban úgy nyilatkozott, hogy nem tartja magát bosszúálló személynek, és azt akarja, hogy Albánia az Európai Unió tagja legyen, „de azért, mert megérdemli”.

Mivel a politikus a térségben élő görög kisebbséghez tartozik, és kettős állampolgársággal (görög és albán) rendelkezik, Beleri elítélése körül diplomáciai vita alakult ki. Bár minden megválasztott EP-képviselő mentelmi jogot élvez a 27 uniós tagországban, ez Albániára nem terjed ki, amely csak tagjelölti státussal rendelkezik. Görögország a politikus mellett állt ki, mondván, hogy kétségei vannak „a bírósági eljárás pártatlanságát illetően”. Pavlos Marinakis, a görög kormány szóvivője pozitív fejleménynek nevezte Beleri szabadon bocsátását, de hozzátette: „Ez nem jelenti azt, hogy elfelejtjük az előző tizenhat hónapban történteket és azok súlyát”.

Fredi Beleris személyében a kormány az albániai etnikai kisebbséget látja. Most a görög kisebbségnek van egy képviselője az Európai Parlamentben, aki az emberi jogokért fog harcolni

 – mondta Marinakis.

 

Borítókép: Fredi Beleri támogatói egy tüntetésen (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.