Több tízezer hívő előtt misézett a pápa Pápua Új-Guineában

Mintegy 35 ezer hívő előtt tartott szabadtéri misét Ferenc pápa vasárnap Pápua Új-Guinea fővárosában, Port Moresbyben.

Forrás: MTI2024. 09. 08. 19:11
Ferenc pápa szentmisét tart a Sir John Guise Stadionban Port Moresbyben
Ferenc pápa szentmisét tart a Sir John Guise Stadionban Port Moresbyben Fotó: Hans Lucas via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szigetországban tett látogatása harmadik napján a katolikus egyházfőt hagyományos helyi énekekkel és táncokkal fogadták a hívők, akiknek aránya a hivatalos adatok szerint megközelíti a 25 százalékot az ország teljes lakosságából. 

Szentbeszédében a pápa kijelentette: látogatásával azt kívánta jelezni, hogy a helyiek bármennyire is távoli vidéken élnek más földrészekről szemlélve, Isten hozzájuk is közel van. 

Ferenc pápa később, a nap folyamán meglátogatta az ország főszigetének északnyugati partvidékén fekvő, dzsungel övezte Vanimo települést is, amely a világ egyik legelzártabb vidékén működő katolikus missziónak ad otthont. 
A 87 éves egyházfő több száz kilogrammnyi segélyt, köztük gyógyszereket és ruházati cikkeket, a gyereknek játékokat és hangszereket hozott magával az ausztrál légierő által számára biztosított teherszállító repülőgéppel – közölte Matteo Bruni vatikáni szóvivő. 

A mintegy 12 ezer fős településen, ahol alig működik víz- és áramszolgáltatás, az egyházfő becslések szerint több mint húszezer hívő előtt tartott beszédet, amelyben a környezet iránti gondoskodás fontosságát hangsúlyozta. „Csodálatos földön éltek, amelyet sokféle növény és madár gazdagít. A táj szépségéhez pedig egy olyan közösség szépsége is hozzájárul, amelyben az emberek szeretik egymást” – mondta. 

Az egyházfő 11 napos, négy országot érintő körúton vesz részt Délkelet-Ázsiában és Óceániában. A pápuai vezetőkkel szombaton találkozva felszólított az országot évtizedek óta sújtó törzsi konfliktusok befejezésére és a természeti erőforrások tisztességes, fenntartható kitermelésére. 
Ferenc pápa előtt utoljára II. János Pál járt katolikus egyházfőként Pápua Új-Guineában, az ő miséin 1984-ben és 1995-ben szintén több tízezres tömegek vettek részt.
Borítókép: Ferenc pápa szentmisét tart a Sir John Guise Stadionban Port Moresbyben (fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.